Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Leven met mijn grote, kleine superbroer (deel 5)

Mantelzorger Carine Gilissen beschrijft hoe het is om te leven met een mentaal gehandicapte broer. We hebben haar kortverhaal opgedeeld in 5 delen.

Hallo allemaal, personeel van Zonnedauw en Aktiva,

Een paar weken geleden ben ik Jos onverwacht gaan halen om een namiddag te gaan ‘stappen’. Nadat hij fier als een gieter met zijn nieuwe outfit voor Kerstmis de winkel verliet, liet hij me horen dat het tijd was voor koffie en een koek. Tijdens het wachten begon hij hardop te denken. Dat zijn geweldige momenten voor mij: luisteren naar de gedachten die in het hoofd van mij grote broer zitten. Ik had zo graag een verborgen camera gehad om dat moment voor altijd vast te leggen!

Jos vertelt tegen zichzelf dat hij toch zoveel geluk heeft met de meisjes en jongens die voor hem zorgen, elke dag opnieuw. Hij vroeg zicht af wanneer hij dit jaar een korf mag geven om al die mensen te bedanken. Ik vond het heel hartverwarmend.

Ik bereid me al voor op een kippenvelmoment, want dat komt er. Zo ken ik mijn broer. De warmte in zijn stem en de glitter in zijn ogen spreken voor zich. En dan komt de vraag: "zus, gaan we nog een verrassing kopen voor mijn begeleiders van Zonnedauw en Aktiva?" Ik schrijf, voor jullie, het personeel van Zonnedauw en Aktiva, graag zijn vriendelijke woorden neer.

Wat kan ik toch doen om te bedanken?
Elke dag van het jaar,
slaan al die mensen van Zonnedauw en Aktiva de handen bij elkaar
om vol moed en kracht,
voor mij te zorgen en dat al meer dan tien jaar.

Nu ik wat ouder word, lukt het me de ene dag al beter dan de andere.
Maar met veel geduld en vriendschap,
blijven jullie me, samen met mijn familie, helpen en steunen.
Wat kan ik toch doen om u te tonen hoe dankbaar ik hiervoor ben.
Zal ik het eens aan zus vragen?

Dat gevoel laat me niet onberoerd. Samen gaan we op zoek. Ik duw de winkelkar en laat Jos zijn gang gaan om te kiezen. En dan besef ik dat de beslissing die ik nam, toen het thuis heel moeilijk werd, de meest juiste was.

Heel erg bedankt, voor alles!

Jos en zus Carine

- geschreven door Carine Gilissen

Lees ook deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4

vrije tijd      0 reacties       21 december 2016

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties