Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Een hittegolf? Wees voorbereid

Het belooft de komende dagen zeer warm te worden. Dat zomergevoel krijg je dus gegarandeerd! Toch zijn die uitzonderlijke temperaturen niet voor iedereen even aangenaam. Voor kwetsbare personen is het oppassen geblazen!

Wie moet opletten?

- Zestigplussers: zij transpireren minder efficiënt en hebben vaak minder dorst
- Mensen met hartaandoeningen
- Mensen met longziekten
- Mensen met overgewicht

Symptomen van oververhitting:

- Vermoeidheid
- Duizeligheid
- Hevige dorst
- Spierkrampen of -spasmen

Hoe kan je de koelte bewaren?

- Veel drinken is de boodschap

Zorg ervoor dat je zo’n 2 liter vocht per dag binnen krijgt. Water is de beste dorstlesser. Doordat je veel zweet, verlies je zout en mineralen en die heb je nodig voor een goede stofwisseling. Mineralen opnemen? Dat kan door mineraalwater te drinken of maak eens een lekkere smoothie of een frisse gazpacho. Warme of ijskoude dranken kan je best achterwege laten. Kies voor koele dranken.

- Hou de ruimte koel

Je houdt best de ramen en gordijnen gesloten gedurende de dag. Als de avond valt, kan je de ramen open zetten. Wordt het toch nog te warm, voorzie dan een ventilator. Vul lege flessen met water en plaats ze in de vriezer. Vul ze niet helemaal tot aan de rand, want dan kunnen ze barsten. Eens het water ijs is, plaats je ze voor de ventilator, die zal dan koele lucht doorheen de ruimte verspreiden. Je kan best een plastieken bakje voorzien waar je de flessen inzet. Zo wordt het condensatievocht opgevangen.

- Controleer regelmatig hoe het met de zorgbehoevende gaat

Ga zelf, indien mogelijk, geregeld langs bij de zorgbehoevende of vraag anderen voor hulp. Zorg er wel voor dat je steeds bereikbaar bent. Leg een lijstje klaar met noodnummers zodat er snel kan worden ingegrepen, moest de zorgbehoevende zich plots onwel voelen.

vrije tijd      0 reacties       02 juli 2015

Mantelzorger van de week: Hilde Caluwaerts

Hilde is mantelzorger voor haar mama en schoonmama. Ze is blij dat ze iets voor hen kan betekenen. Soms neemt …

mantelzorger van de week      0 reacties

Bespreek je mantelzorgtaak met je werkgever

Mantelzorg verlenen en je job met voldoende focus en toewijding uitvoeren, is niet vanzelfsprekend. Krijg je de combinatie niet onder …

werk      0 reacties