Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Deze maand in Samana Magazine

CM-Zorgapp draagt bij tot vlottere organisatie en communicatie
Zolang mogelijk thuis blijven wonen, het is de wens van veel mensen. Ook die van de tachtigjarige Maria. Haar wens kan vervuld worden dankzij een combinatie van thuisverpleging, thuishulp, opvang in een dagcentrum en hulp van de kinderen. “Ik ben blij dat ik de CM-Zorgapp heb ontdekt”, vertelt Maria’s dochter Rita. “Zo kan ik vlot communiceren met het dagcentrum waar mijn moeder twee keer per week naartoe gaat.”

Portret: auteur Pieter Aspe
Augustus 2016 betekende voor auteur Pieter Aspe het afscheid van zijn muze Bea. Dat doet pijn. Maar na of ondanks de pijn wacht het leven verder op jou. Je schrijft een boek, je pakt nieuwe dingen aan. Zoals een eigen uitgeverij opstarten. Wat moet je anders?

Leven na een levertransplantatie
Tien jaar geleden, na een lange lijdensweg, onderging Tim De Graeve een tweede levertransplantatie. Vandaag spreek ik af met ‘bluesman’ Tiny Legs Tim in een hippe tent  vlakbij zijn nieuwe huis in Gent. Volgende week trekt hij op tournee door Spanje en Portugal.

Reumapositief
Wie een chronische aandoening heeft, moet veel zaken herbekijken. “Het kan ook een nieuw begin zijn. Het sleutelwoord is ‘positiviteit’, zeggen Filip De Keyser en Heidi Van de Keere. Samen schreven ze ‘Reumapositief’ waarin ze handvatten en vaardigheden aanreiken om gelukkiger door het leven te gaan met een chronische aandoening. 

Mijn leven met jongdementie
Christine Bryden, een Belgisch-Australische vrouw, kreeg 20 jaar geleden, ze was toen 46, de diagnose jongdementie. Christine bleek een wonderpatiënte te zijn: haar dementie vorderde veel trager dan voorspeld. Ze werd de eerste ervaringsdeskundige die kon uitleggen hoe het voelt om je taal, je oriëntatievermogen, je persoonlijkheid te voelen afbrokkelen, om vaak bang en wanhopig te zijn, maar ook een zinvol leven te kunnen leiden, ondanks de ziekte.

Park Hoge Veluwe – Nederland
Het Nationale Park De Hoge Veluwe, één van de meest beboste regio’s van Nederland, is niet alleen een vakantieparadijs voor valide wandelaars en fietsers, maar ook voor mensen met beperkingen. Naast unieke natuurgebieden vind je er ook het Kröller-Müller Museum, één van de meest prestigieuze musea van Nederland.

Meer lezen? Abonneer je op Samana Magazine! Een abonnement kost slechts 10 euro per jaar, voor 10 nummers. Aan te vragen via magazine@samana.be.

vrije tijd      0 reacties       02 februari 2018

Bespreek je mantelzorgtaak met je werkgever

Mantelzorg verlenen en je job met voldoende focus en toewijding uitvoeren, is niet vanzelfsprekend. Krijg je de combinatie niet onder …

werk      0 reacties

De erkenning als mantelzorger met of zonder sociaal recht: nieuw sinds 01/09/2020

Veel mensen zorgen voor een zieke partner, een kind met een beperking, een hulpbehoevend familielid of een bejaarde buur. Sinds …

wetgeving financieel      0 reacties