Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Deze maand in Samana Magazine

Acteur Aron Wade: “Een depressie is een eenzaamheidsziekte.”
Je kent Aron Wade wellicht als de brave student Koen uit de Kotmadam, als de hyperactieve nerd Akke uit de jeugdreeks W817, of nog als Ketnet wrapper. Ook in de theaterwereld is hij een gevestigde waarde. Tot in 2010 plots het licht uitging. In het boek ‘Eerlijk met mezelf’ getuigt hij openhartig over een donkere periode in zijn leven.

De kracht van kwetsbaarheid
Een boek gewijd aan de kracht van kwetsbaarheid. Het zal je niet verbazen dat daar ook getuigenissen in staan van mensen die weten wat het is om te leven met ziekte en pijn. ‘Kwetsbaar Krachtig’ is de eerste publicatie van de WonderSchrijverij, de winstvrije uitgeverij van WonderWijven vzw. Je vindt er verhalen, quotes, poëzie, kunstwerken en fotografie van 92 vrouwen die zichzelf op een heel authentieke manier laten zien.

Nooit meer naar de dokter
Voor huisarts Servaas Bingé was het vanzelfsprekend om elke dag zieke mensen op consult te krijgen. Totdat hij met topsporters ging werken. Sporters gaan niet naar de dokter omdat ze ziek zijn maar om te voorkomen dat ze ziek worden. Met zijn boek 'Nooit meer naar de dokter' wil Bingé ons motiveren om even preventief met onze gezondheid om te gaan.

Wanneer starten met palliatieve zorg?
“Is palliatieve zorg de zorg kort voor je sterft?” vraag ik aan Dr. Gert Huysmans. Zijn antwoord is kordaat: “Neen!” En dan trekt de stoet van vele termen voorbij: vroegtijdige zorgplanning, terminale zorg, palliatieve sedatie, euthanasie, … Een mens vermoedt wel waarover het ongeveer gaat, maar je wil het toch juist weten, niet? In een gesprek met dr. Gert Huysmans wordt een en ander in een juist daglicht gesteld.

Limmerik, tweede thuis voor kinderen met veel zorg
Robbe is zwaar ziek. Hij verblijft vaak in het ziekenhuis en heeft speciale zorg nodig. Het hele gezinsleven draait rond zijn ziekte en dat begint door te wegen. Al van bij zijn geboorte zorgen zijn ouders voor hem. Omdat de hulp die Robbe nodig heeft zo gespecialiseerd en intensief is, kunnen ze die niet aan eender wie toevertrouwen. Een dagje vrijaf, zelfs enkele uurtjes, zat er tot voor kort gewoonweg niet in. Tot ze respijthuis Limmerik leerden kennen.

Tv-tip ‘Reset’: indringende human interest reeks op Canvas
‘Reset’ is een reeks van 6 documentaires over mensen die een mentale shift moeten maken in hun leven – een reset – nadat ze een zware diagnose kregen. Stuk voor stuk zijn het inspirerende verhalen over twijfel en tegenslag, maar ook over hoop, verlangen en geluk in de meest intense momenten van het leven.

Reset is vanaf donderdag 10 mei, zes weken lang te zien op Canvas.

Meer lezen? Abonneer je op Samana Magazine! Een abonnement kost slechts 10 euro per jaar, voor 10 nummers. Aan te vragen via magazine@samana.be.

vrije tijd      0 reacties       02 mei 2018

Mantelzorger van de week: Chris Veekmans

Chris werd plots en onverwacht mantelzorger voor zijn vrouw Ann. Ze zijn nu twee jaar verder. Hoe ervaart Chris de …

mantelzorger van de week      6 reacties

Save the date: 23 juni is ‘Dag van de mantelzorg’

Naar jaarlijkse gewoonte staat 23 juni volledig in het teken van de mantelzorger. Het is een dag waarop mantelzorgers bedankt …

actua      0 reacties