Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Deze maand in Samana Magazine

Portret van Klara-presentatrice Heidi Lenaerts

Er zijn aangenamere dingen dan als prille veertiger de diagnose reuma te krijgen. Klara-presentatrice Heidi Lenaerts geloofde het amper en reageerde navenant. Kop in het zand, niks aan de hand. Tot haar lijf stop zei. Intussen staat ze qua aanvaarding al een heel stuk verder. En wil en kan ze haar verhaal vertellen. “Misschien kan ik er anderen mee helpen.”
Pagina 8


Gevoel voor tumor

Ondertussen weten de meesten van ons al waarover het gaat: gevoel voor tumor. Je hebt de tragikomische reeks gevolgd op één, het gelijknamige boek gelezen of je hebt er op zijn minst over horen praten … Leander Verdievel (nu 36 jaar), de man achter het verhaal, kon er niet om lachen toen tien jaar geleden de diagnose kanker viel.
Pagina 14

Vierduizend jongeren opgesloten in container

Met de campagne ‘Ik ga ervoor’ voert de overheid al een aantal jaren promotie voor werken in de zorg. De komende jaren zijn er in die sector nog veel nieuwe en getalenteerde krachten nodig. Onze ouder wordende bevolking heeft steeds meer nood aan jongeren die de zorgvraag kunnen invullen. De voorbije weken zijn ruim vierduizend leerlingen geprikkeld om te kiezen voor een job in de zorgsector. Ze werden daarvoor opgesloten in een container met een escaperoom.
Pagina 17

Als Amor de draad kwijtraakt

De seksualiteitsbeleving van personen met dementie is voor veel mensen moeilijk te vatten. Een op de vijf mensen krijgt dementie. Met de stijging van de levensverwachting neemt deze kans nog toe: veertig procent van de negentigplussers lijdt aan dementie. Welke invloed heeft dementie op hun seksualiteit en intimiteit? Welke impact heeft dit op de persoon zelf en zijn omgeving? En hoe kan een hulpverlener hier best mee omspringen?
Pagina 19

Van kwetsbaarheid naar kracht

Jean-Paul Vermassen was vele jaren zingevingscoördinator voor Samana. In de vele contacten met zieke mensen op zoek naar zingeving, werd hij geraakt door de kwetsbaarheid van mensen. Maar ook door hun herwonnen kracht. Hoe ze de moeilijke momenten in hun leven een plaats gaven om dan met nieuwe kracht verder te leven. Ondanks alles. Over die ervaringen schreef hij een boek ‘Van kwetsbaarheid naar kracht.’
Pagina 22

Toegankelijkheid eindelijk hoger op politieke agenda?

Onder de noemer ‘Iedereen toegankelijk’ lanceerden Radio 2 en Inter, het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid, een oproep naar goede ideeën om onze leefomgeving toegankelijker te maken. Wat doet Inter met de vele suggesties die uit de bus kwamen en hoe spoort het onze beleidsmakers aan om de vele resterende pijnpunten weg te werken?
Pagina 24

Kookboek ‘Lekker eigenhandig’

In elke Thuiszorgwinkel ligt sinds kort ‘Lekker eigenhandig’: een kookboek toegespitst op mensen met een functionele beperking na een beroerte. Met de juiste hulpmiddelen en een aangepaste werkwijze is zelfstandig lekker koken wél nog mogelijk bewijst dit praktische boek.
Pagina 27

Meer lezen? Abonneer je op Samana Magazine! Een abonnement kost slechts 10 euro per jaar, voor 10 nummers. Aan te vragen via magazine@samana.be.

vrije tijd      1 reactie       08 juni 2018
Lode V. liet reactie achter

Weer een fijne editie! Al heb ik nog altijd een beetje moeilijk met de titel van de reek 'Gevoel voor tumor', ook al is de reeks zelf wel goed gemaakt.

Diabetes onder de loep

14 november was het Wereld Diabetesdag. Maar wat houdt die ziekte nu juist in? Welke misverstanden bestaan er en hoe …

gezondheid      0 reacties

Gratis online cursussen

Veerkracht is enorm belangrijk, zeker voor mantelzorgers. Daarom organiseert Samana online infosessies om jouw veerkracht te versterken. Het enige wat je …

vrije tijd      0 reacties