Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Bewegen vertraagt veroudering

Veel bewegen, vertraagt het verouderingsproces. Mensen met dementie zouden daarom meer moeten bewegen. Dat is ook een uitdaging voor gemeentebesturen, want een op de vijf mensen komt in aanraking met dementie.

Turnhout is, naast Geel, Mol en Herentals, een dementievriendelijke gemeente en dat al sinds 2012. Daarom ontving Turnhout gisteren bijna tweehonderd mensen op een congres rond het thema 'dementie en bewegen'. “Maar we doen wel meer”, zegt schepen van Welzijn Peter Segers (sp.a). “Dat is noodzakelijk, want steeds meer inwoners worden met dementie geconfronteerd. Als mantelzorger of als patiënt.”

Turnhout moet op dat vlak een reputatie hoog houden. “Zowel het regionale expertisecentrum Tandem als de zetel van de ­Alzheimerliga zijn in Turnhout gevestigd. Dat houdt ons scherp”, lacht Peter Segers.

De stad nam de voorbije jaren al diverse initiatieven. In de bibliotheek kan je terecht voor de EHBD-rugzak (eerste hulp bij dementie) waarin allerlei nuttige informatie voor mantelzorgers te vinden is. Er is het vermissingsproject en het praatcafé, waar mensen met elkaar over de problematiek kunnen praten. “Dat is nuttig, want dementie is een zware ziekte”, zegt Liesbeth Van Eynde (Tandem). “Maar we willen ook mandatarissen van gemeenten informeren wat ze kunnen doen om mensen op een waardige manier te laten bewegen, zonder grenzen te overschrijden.” Van Eynde denkt aan een aanbod van de sportdiensten voor mensen met dementie en hun buddy's, aan wandelverenigingen of aan een aangepast zwemaanbod.

Steeds meer gemeentebesturen beseffen dat ze iets moeten doen. Ook Olen, Lille en Kasterlee zijn ondertussen dementievriendelijke gemeenten geworden.

Bron: Gazet Van Antwerpen - 03/02/2017

vrije tijd      0 reacties       06 februari 2017

Mantelzorger van de week: Joëlle Claesen

Joëlle verloor haar echtgenoot aan kanker. Tijdens zijn strijd tegen de genadeloze ziekte, stond ze als partner en mantelzorger zoveel …

mantelzorger van de week      3 reacties

Online infosessie: omgaan met rouw

Een naaste verliezen is altijd moeilijk, zeker als je hem of haar mantelzorg verleende. Plots kom je in een zwart …

beleving      0 reacties