Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Trendpeiling 2019: 10 angsten van de mantelzorger

Ma-zo nam een grootschalig onderzoek af om meer inzicht te krijgen in de leefwereld van mantelzorgers. In deze top tien kom je te weten waarvan mantelzorgers wakker liggen. Niet onbelangrijk: wie zijn angsten kent, kan ze immers gemakkelijker bij de horens vatten.

1. Zelf zorgbehoevend worden
Meer dan de helft – 52% – van de mantelzorgers vreest ervoor zelf zorgbehoevend te worden. Dat brengt natuurlijk zorgen met zich mee: de mantelzorger moet zelf op zoek naar zorg én is niet langer in staat om de zorgbehoevende alle aandacht te geven die hij of zij nodig heeft.

2. Geen mentale kracht meer hebben
42% is bang dat de zorgtaak mentaal te zwaar wordt. Begrijpelijk want stress en depressieve gevoelens zijn vaak voorkomende valkuilen voor mantelzorgers. Heb je het gevoel dat je psychologisch welzijn achteruitgaat? Trek dan op tijd aan de alarmbel!

3. Er fysiek onder door gaan
Wie lichamelijk niet meer in vorm is, belandt al snel bij onze grootste angst: zelf zorgbehoevend worden. 38% vreest er fysiek onder door te gaan. Probeer dus te luisteren naar je lichaam. Voldoende slaap en een regelmatig eetpatroon zijn bijvoorbeeld superbelangrijk.

4. Sociaal isolement
Mantelzorg verlenen slorpt veel tijd op. Dat is tijd die je niet aan jezelf, familie en vrienden kan besteden. 20% is dan ook terecht bang dat hij of zij in een sociaal isolement belandt. Een hobby of andere activiteit die de dagelijkse routine doorbreekt, is een goed idee.

5. Eigen dromen niet kunnen waarmaken
Wie informele zorg verleent aan een geliefde, schuift zichzelf daarbij vaak naar achteren. Eigen dromen, doelen en wensen zijn niet meer prioritair. Dat is lastig, want net deze zaken zijn vaak de drijfveren van ons bestaan. Mantelzorgers die dit gevoel ervaren – 17% – gaan best op zoek naar tijd voor hun eigen projecten.

6. Minder liefde en aandacht voor anderen
De vrees minder liefde en aandacht aan anderen te kunnen besteden, opent het tweede deel van deze top tien. 16% van de mantelzorgers worstelt met die angst. Tip: probeer korte maar intense kwaliteitsmomenten met andere geliefden door te brengen.

7. Burn-out
Op is op. Dat geldt ook voor je geestelijke veerkracht. 15% van de mantelzorgers is ongerust dat hij of zij te maken zal krijgen met een burn-out. Denk eraan dat je zorgverlening niet perfect hoeft te lopen, iedereen laat wel eens een steekje vallen. Je doet je uiterste best en dat is wat telt.

8. De leegte na mantelzorg
Bij mantelzorgers staat de zorg voor de zieke vaak op nummer één. Wanneer die hoofdactiviteit wegvalt, moeten ze vaak op zoek naar een nieuwe manier om hun dagen zinvol in te vullen. 11% is bang om in een zwart gat te belanden.

9. Job verliezen
2% van de mantelzorgers vreest zijn of haar job te verliezen. In vergelijking met andere angsten is dit een klein percentage. Toch is het geen vreemd gegeven. Een fulltime job combineren met mantelzorg kan al snel zwaar worden, daar kunnen werkprestaties onder lijden.

10. Nadelige gevolgen voor professionele carrière
Nog eens 2% is bang dat mantelzorg een negatief effect zal hebben op de loop van hun carrière. Net zoals bij de angst om je job te verliezen, speelt de intensieve zorgtaak ook hier een grote rol. Breng je werkgever op de hoogte van je situatie zodat hij of zij weet dat mindere prestaties niet te wijten zijn aan een gebrek aan inzet.

Meer over ons onderzoek?
Trendpeiling mantelzorg 2019: een overzicht van de resultaten
10 drijfveren van de mantelzorger
10 behoeftes van de mantelzorger

trendpeiling      0 reacties       10 januari 2020

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties