Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Coronavirus maakte mantelzorg nog moeilijker

Over het coronavirus is al genoeg gezegd en geschreven. Behalve over de impact op mantelzorgers dan. Daarom lanceerde Ma-zo eind mei zijn tweede ‘trendpeiling mantelzorg’. Die toont onder meer aan dat vier op de vijf mantelzorgers het extra moeilijk kregen sinds de coronamaatregelen van start gingen.

Heeft de coronacrisis jouw taak als mantelzorger veranderd? Dat vroegen we aan 510 Vlaamse mantelzorgers. Een grote meerderheid (79%) antwoordde daarop dat het moeilijker werd. Een op de drie zegt zelfs dat het veel moeilijker werd.

Dat ligt aan verschillende zaken. Door de lockdown groeide de eenzaamheid sterk: zes op de tien mantelzorgers voelde zich eenzamer dan anders. Vrouwen hadden hier iets meer last van dan mannen (64% tegenover 57%).

Ook angstgevoelens spelen een grote rol. Zes op de tien mantelzorgers voelden zich banger dan anders. Vrouwen (65%) hadden hier opvallend meer last van dan mannen (50%).

Op financieel vlak maakte het coronavirus geen verschil, zegt 72%, maar dat geldt niet voor iedereen. Ruim een vijfde van de mantelzorgers (22%) kreeg het financieel moeilijker.

Minder hulp
We moesten met z’n allen ‘in ons kot blijven’ en dat betekende helaas ook dat veel mantelzorgers hulp zagen wegvallen. We vroegen van wie ze meer of minder hulp kregen. Globaal gezien schoten familieleden vaker ter hulp (+7,2%). Maar op al de rest konden mantelzorgers minder beroep doen. Dan hebben we het over vrienden (-8,6%), kennissen (-6,7%), professionele hulpverleners (-5,9%) en buren (-4,1%).

Wordt het je even te veel? Aarzel dan niet te lang om hulp in te roepen. Hier lees je enkele tips over hoe je dat kan aanpakken.

Enkele reacties van mantelzorgers die de enquête invulden:

  • “Je staat er meer alleen voor. De poetsvrouw mocht niet komen. Familie kwam ook niet langs.”
  • “Plots viel, behalve thuiszorg, alle professionele hulp weg. Geen kiné meer, geen osteopathie, belangrijke onderzoeken uitgesteld. Mijn man is zo achteruitgegaan dat het thuis niet meer ging. De crisis had een zware en misschien onomkeerbare impact...”
  • “Het viel me zeer zwaar mijn mama in het rusthuis niet te kunnen bezoeken. Ik durfde ook niet in die drukke periode voor de zorgsector wekelijks bellen om te vragen hoe het met mama gaat. Mama begrijpt nog altijd niets van deze crisis en dacht dat ik haar nooit meer wou bezoeken en was verdrietig. Ik kon het haar niet uitleggen. Ook niet gaan zwaaien aan haar raam, noch haar iets duidelijk maken via videochat. Ik voelde haar eenzaamheid, en kon niets doen. Ik hoop dat we dit nooit meer moeten ervaren.”
  • “Mantelzorgers zijn tijdens de hele coronacrisis onzichtbaar gebleven. Geen enkele instantie heeft over ons gecommuniceerd (overheid niet, media niet) en bij de maatregelen werd geen rekening gehouden met onze specifieke positie. Ook wij staan in de zorg, gratis zelfs zonder enige vorm van erkenning. Dan had men voor ons toch wat faciliteiten kunnen voorzien, bv. winkelen op voorbehouden uren of voorrang voor thuisleveringen.”

Het is geen nieuws om vrolijk van te worden. Vanuit Ma-zo willen we deze onderzoeksresultaten dan ook bij de juiste mensen krijgen en bekendmaken. Ook jij kan daarbij helpen: vertel anderen hierover of deel dit artikel via mail of sociale media.

Via onze trendpeiling mantelzorg 2020 onderzochten we ook waar mantelzorgers van dromen, angst voor hebben en wat hen motiveert. Je leest er meer over in dit artikel.

Benieuwd naar het volledige onderzoeksverslag? Dat kan je hier downloaden.

En nu?
Corona was zwaar voor iedereen. Zeker voor mantelzorgers. Gelukkig zien we de coronasituatie nu eindelijk gunstig evolueren en kan het gewone leven stilaan weer hernemen. Het lijkt er ook op dat de crisis heel wat mensen dichter bij elkaar heeft gebracht en iedereen heeft doen beseffen hoe kostbaar de kleine, simpele dingen zijn. Ervaar jij dit ook zo? Laat het ons weten via een reactie onderaan dit artikel.

trendpeiling      1 reactie       23 juni 2020
Rudy A. liet reactie achter

Ik had verleden week een pasje aangevraagd in Leuven om voorrang te krijgen in voedingswinkels.Voordien wist ik niet dat ik dit als mantelzorger kon krijgen.Een paar dagen later kreeg ik een mail dat dit pasje vanaf 1 juli niet meer kan gebruikt worden dus veel heeft het me niet geholpen!

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties