Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Veerle Callebaut

Veerle was eerst mantelzorger voor haar zoon. Tien jaar geleden kwam er de zorg voor haar mama bij. Alles komt op haar schouders terecht, waardoor ze zich soms eenzaam voelt. Hoe houdt ze het vol? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Ik was eerst mantelzorger voor mijn gehandicapte zoon. Nu kan hij rekenen op een PVB, eenl persoonsvolgend budget. Dat is een budget op maat waarmee hij, als meerderjarige, zorg en ondersteuning kan bekostigen. Ik ben ook al een tijd mantelzorger voor mijn mama. Die is tien jaar geleden bij ons komen inwonen.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Ik zie mama doodgraag en verzorg haar met veel liefde, ook al is het soms zeer waar en moet ik de zorg helemaal alleen dragen.”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Ik geniet ervan om met mama over vroeger te praten, hoe het er in ‘haar tijd’ allemaal aan toe ging. Ik luister graag naar haar verhalen.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“De moeilijkste momenten doen zich voor wanneer mama ziek is. Zij krijgt het ook moeilijk wanneer ik verdrietig ben, dan ziet ze het even allemaal niet meer zitten.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Echt ontspannen, kan ik niet. Ik moet hier thuis alles in goede banen leiden, want ook mijn gehandicapte zoon vraagt de nodige zorg. Ik voel me eigenlijk zeer eenzaam.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Er komt een poetshulp langs, dat maakt het toch wat minder zwaar.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je job, je hobby’s en je familieleven?
“Mijn familieleven en de zorg is alles wat ik heb. Soms spreek ik af met een vriendin om iets te drinken, maar dat komt maar zelden voor.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Zorg voor je familie zolang je kan.”

Meer weten over Veerle? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      9 reacties       10 november 2020
Anja V. liet reactie achter

Veerle, heel veel respect voor wat je doet ... zorgen voor 2 mensen maakt het er ongetwijfeld niet makkelijker op. Ik wens je heel veel moed en sterkte toe. Maak waar mogelijk gebruik van extra hulp thuis zodat je af en toe toch even aan jezelf kan denken... dat mag - of nee - dat moet zelfs, ook al is het maar heel kort. Uiteindelijk worden zowel jij als je gezin daar beter van. Je doet dat goed ! Warme groet, Anja

Bea M. liet reactie achter

Beste Veerle,

Mijn pet af voor wat je allemaal doet !
Ik weet het ! ik kan het me zo voorstellen ! Ik ben ook mantelzorger voor 2 personen en dat is veel, alles valt op jouw schouders. Toch probeer ik mijn agenda goed te plannen en zo neem ik toch eens een momentje voor mezelf ! ik zou het anders niet volhouden ! de weg kan/is nog lang..hopelijks ! ? Weet dat je zéér fijn werk doet ! Je bent te bewonderen en je verdient een standbeeld!

Een hartelijke groet,
Bea

Anne D. liet reactie achter

Beste Veerle, ik sluit mij aan bij hetgeen Bea en Anja neerschreven. Ik zou je ook aanraden om er eens tussenuit te gaan, al is het maar kort. Het is nu met corona zeker niet evident omdat er momenteel weinig of geen activiteiten zijn.
Maar misschien een korte wandeling of fietsritje als je dat graag doet. Dan ben je eens in de buitenlucht, kan je eens uitwaaien. Je kan via de mutualiteit zeker een oppas vinden die een uurtje bij je thuis komt. Ik weet het, het is niet evident en je moet de stap zetten maar het doet wel deugd. Mijn bejaarde papa (95) woont bij mij in en ik moet daar zelf ook op letten. Veel goede moed. Van harte. Ann.

Roland M. liet reactie achter

Beste Veerle
Een woord van bewondering, waardering en dank
heeft in deze tijd een speciale klank
't Wordt niet zo vaak gezegd
maar als het uit je hart komt is het echt
Het kleurt je dag
We durven hopen dat je dit af en toe eens krijgen mag
Van ons krijg je een heel speciaal hartje
voor dat zinnetje: "ZORG VOOR JE FAMILIE ZOLANG JE KAN"
Zijn we ook aan het doen voor mijn vrouw
Wat on speciaal getroffen heeft? Nr. 2 klopt volledig met wat wij denken en voelen
in onze situatie
Onze steun, onze ontspanning is eens een korte wandeling en
we halen heel veel steun uit ons dagelijks gebed, de momenten dat je effe
je gedachten en gevoelens kan losmaken van de werkelijkheid rondom je.

Roland M. liet reactie achter

Beste Veerle
Een woord van bewondering, waardering en dank
heeft in deze tijd een speciale klank
't Wordt niet zo vaak gezegd
maar als het uit je hart komt is het echt
Het kleurt je dag
We durven hopen dat je dit af en toe eens krijgen mag
Van ons krijg je een heel speciaal hartje
voor dat zinnetje: "ZORG VOOR JE FAMILIE ZOLANG JE KAN"
Zijn we ook aan het doen voor mijn vrouw
Wat ons speciaal getroffen heeft? Nr. 2 klopt volledig met wat wij denken en
voelen
in onze situatie
Onze steun, onze ontspanning is eens een korte wandeling en
we halen heel veel steun uit ons dagelijks gebed, de momenten dat je effe
je gedachten en gevoelens kan losmaken van de werkelijkheid rondom je.

camilla s. liet reactie achter

Beste veerle,

Ik begrijp je heel goed . Maar zorgt in de eerste plaats ook goed voor jezelf, anders kun je dat niet volhouden. Doet eens gewoon efkes niets, neem de telefoon op en doe eens een goeie babbel met een vriendin, waar je eens je gemoed kan luchten, dat doet ook eens deugd, en dan kun je weer verder. Alle beetjes helpen.;zijt er niet beschaamd voor, ik doe dat ook eens , en dat helpt, of naar Télé-Onthaal, die mensen luisteren altijd
Veel liefs
Milla

Claudine D. liet reactie achter

Goede moed, Veerle. Wat je doet is heel mooi. Je zorgt voor je familie zolang je kan. In deze individualistische maatschappij is dit geen evidentie meer.
En besef: de basis van zorg voor anderen is zelfzorg. Dus vergeet niet af en toe te genieten en zo mogelijk even afstand te nemen van de situatie.
Lieve groet,
Claudine

Liliane L. liet reactie achter

Beste Veerle, als het jou een steun kan zijn: jij bent niet alleen in zo'n situatie. Ook ik zorg alleen voor mijn moeder, die sinds 2013 Parkinson en Alzheimer als diagnose kreeg. Uit ervaring weet ik, dat zorg erg zwaar en vermoeiend kan zijn; maar op een bepaalde manier houdt de liefde voor die persoon je recht. Het geeft zin aan het bestaan; ook al zijn ze ziek: we houden van ze en zonder hen zou het erg leeg zijn. Eenzaamheid... dat kan erg pijn doen he... daarom nodig ik af en toe iemand uit - nu in deze tijden is dat zo goed als niet, jammer genoeg. Ook sterke schouders moeten eens kunnen rusten. Probeer dat te doen: eens wandelen of zo. Of gewoon even in de zetel liggen op een rustig moment. De mooie en betere momenten die je samen met jouw gezin doorbrengt, daar doen we het voor. Doe zo voort; mensen die voor elkaar zorgen, zijn mooie mensen. Dikke knuffel

Liliane L. liet reactie achter

Zou het een goed idee zijn om - na de corona - eens met mensen uit de buurt af te spreken, samen iets drinken. Zoals "komen eten", maar dan met een drankje en niet voor punten, maar om wat te praten en het gezellig te maken. Zelf kom ik uit Bornem.

Mantelzorger van de week: Joëlle Claesen

Joëlle verloor haar echtgenoot aan kanker. Tijdens zijn strijd tegen de genadeloze ziekte, stond ze als partner en mantelzorger zoveel …

mantelzorger van de week      3 reacties

Online infosessie: omgaan met rouw

Een naaste verliezen is altijd moeilijk, zeker als je hem of haar mantelzorg verleende. Plots kom je in een zwart …

beleving      0 reacties