Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Tamara Coomans

Tamara en Bob waren 15 jaar samen toen Bob in een zwaar ongeval terechtkwam. Sindsdien zorgt Tamara voor hem. Maar Bob zorgt ook voor Tamara. Zij kreeg een tijd terug de diagnose spondylartropathie en artrose. Het is niet altijd evident, toch blijven de twee met veel liefde voor elkaar zorgen. Hoe ervaart Tamara de zorg? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Bob en ik waren zo‘n 15 jaar samen toen hij in een zwaar ongeval terechtkwam. Een actieve en gezonde veertiger werd plots afhankelijk van wieltjes en de zorg van anderen. Hij moest alles opnieuw leren. In het ziekenhuis nam ik steeds meer taken over van de verpleegkundigen. Zo ben ik mantelzorger geworden. Het was mijn manier om het ongeval te verwerken en Bob te tonen dat ik van hem hield, wat er ook gebeurde.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Ondertussen is het zorgen voor Bob een evidentie geworden. Ik doe het zonder na te denken, wat niet wil zeggen dat het gemakkelijk is. Er zijn ook moeilijke periodes. Zo kreeg ik een tijd terug de diagnose spondylartropathie en artrose. In feite zorgen Bob en ik dus voor elkaar. Elk met onze eigen sterktes. Het ontvangen van zorg vind ik bijvoorbeeld veel moeilijker dan zorg te geven.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Bob en ik doen zoveel mogelijk samen. Zo zijn we enkele jaren geleden, onder begeleiding van fietsclub Join2bike, de gletsjer van Kaunertal in Oostenrijk opgereden. Helemaal naar de top, op 2.735 meter hoogte. Bob met de handbike en ik met de koersfiets. Samen blijven vechten en samen jezelf overwinnen, dat zijn momenten om nooit te vergeten.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“We hebben allebei leren leven met onze beperkingen. Bob nog meer dan ik. Wanneer ik een opstoot krijg, heb ik het moeilijk. Dan krijg ik het gevoel dat ik Bob in de steek laat. Ik vind het ook moeilijk mijn eigen grenzen aan te voelen en aan te geven. Gelukkig kent Bob me ondertussen zo goed, dat hij wel op de rem zal staan wanneer het nodig is. Op die momenten wordt hij mijn mantelzorger. En dat blijft aartsmoeilijk te aanvaarden.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“We hebben niet veel nodig om te genieten. Lekker eten of samen onder een donsdeken een film kijken. In de zomer zitten we graag met een goed boek en glas wijn in onze tuin.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“We hadden een poetshulp, maar aangezien ik nogal perfectionistisch ben, doe ik dat nu terug zelf. De ramen poetsen en strijken, laten we doen. Ik vind dat dienstverlening trouwens verder gaat dan de geregelde en betaalde dienstverlening. Goede vrienden, waar je op kan rekenen, zijn onontbeerlijk. Dat gaat van een goede babbel tot het helpen vastzetten van een vijs. Ook dat is dienstverlening voor ons.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Tot vorig jaar werkte ik fulltime, wat niet haalbaar was. Het was constant dansen op een slappe koord en af en toe crashen. Toch was het een grote stap deeltijds te gaan werken, zeker op mentaal vlak. In moeilijke tijden krijg ik veel steun van Bob. Hij is een ongelooflijke optimist, wat echter niet wil zeggen dat hij geen slechte dagen kent. Dan sluit hij zich bijvoorbeeld op en belt hij alles af. Niet iedereen heeft daar begrip voor. Sommigen haken af. Maar ook daar leer je mee leven.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Blijf praten met elkaar, blijf eerlijk, durf eens ruziemaken en doe jezelf niet sterker voor dan je bent. Je bent een mantelzorger, geen robot. Natuurlijk is het soms zwaar. Soms vervloek ik de rolstoel van Bob. Gelukkig kan ik dat ook kwijt tegen Bob. Maar niet iedereen begrijpt je. Mensen beseffen dikwijls niet hoe ver de zorg gaat. Ik heb lang geprobeerd het uit te leggen. Dat heb ik ondertussen opgegeven. Ik werd er alleen maar ongelukkig van.”

“Het is belangrijk om voluit te leven, kansen te grijpen en te focussen op wat wel nog kan. Maar af en toe mag je ook eens boos of gefrustreerd zijn. Niemand is perfect, ook de mantelzorger niet.”

Meer weten over Tamara? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      4 reacties       02 maart 2018
Bea M. liet reactie achter

Heel veel moed Tamara!

Hartelijke groetjes,
Bea

Tamara C. liet reactie achter

Dank je wel Bea

Filip S. liet reactie achter

hey Tamara en Bob , giddy up go !!! we zitten in hetzelfde schuitje !
wat jullie doen is prachtig !!!
love you two !

Anne V. liet reactie achter

Ik wens jullie heel veel moed en doorzettingsvermogen! Uit ervaring weet ik dat het vaak erg moeilijk kan zijn.
Succes!

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties