Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Rita Willems

Rita is mantelzorger voor haar buurvrouw Jeanneke. Door haar vroegere job in de thuiszorg zag Rita dat Jeanneke wat extra hulp goed kon gebruiken. Dus die geeft Rita haar. In ruil krijgt ze een goede vriendin die haar blijft verbazen met haar positieve kijk op het leven. Wat zijn de mooie en moeilijke momenten? We stelden Rita onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Eigenlijk heel spontaan. Door gezondheidsproblemen, het verlies van haar beste vriend Jean en haar hondje Clipsy zag ik mijn buurvrouw Jeanneke snel achteruit gaan. Ik werkte vroeger in de thuiszorg, dus ik zie wanneer iemand hulp nodig heeft.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Ik doe het heel graag voor haar. Het geeft mij veel voldoening.”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“We zijn als het ware echte vriendinnen geworden. Ze doet altijd haar best, ook al voelt ze zich niet zo goed. Met de glimlach opent ze de deur en altijd is ze blij om me te zien. De vriendschap die ik van haar krijg, is hartverwarmend.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Wanneer ze veel pijn heeft of verdrietig is, kan het best moeilijk zijn. Dat is met ups en downs. Toch blijft Jeanneke positief denken, dat helpt enorm.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Ik werk heel graag in de tuin. Dat geeft me rust. Dan denk ik enkel nog aan de bloemen en planten. Het wroeten in de aarde met mijn handen vind ik enorm ontspannend.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Ik, persoonlijk, niet. Jeanneke heeft wel een goede poetsdienst, er komt af en toe een tuinman bij haar langs en Chris, een vriendelijke jongeman, helpt haar bij het boodschappen doen. Gelukkig krijgt Jeanneke die hulp, anders hou je het als mantelzorger niet vol.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby's en je familieleven?
“Ik ben mama van vijf zonen. Mijn oudste zoon heeft epilepsie en autisme. Hij woont in Tordaele en komt om de drie weken naar huis. Dan komt mijn zoon op de eerste plaats, vervolgens ons gezin en Jeanneke. Als er dan nog tijd is, gaat die naar mijn hobby’s: tuinieren en wandelen.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Mijn tip is: doe het met heel je hart, zonder druk en zachtjes aan. Zo kan je het lang volhouden.”


Buurvrouw Jeanneke

Meer weten over Rita? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      5 reacties       24 mei 2019
Bea M. liet reactie achter

Je doet prachtig werk Rita ! Proficiat en veel moed!
Hartelijke groetjes,
Bea

Gaston V. liet reactie achter

Mooi van jou

Sonia S. liet reactie achter

Dag Rita,

Je mag fier zijn om wat je doet! Ik begrijp dit volkomen. De liefde, die je van haar terugkrijgt, is hartverwarmend.

Vriendelijke groetjes,
Sonia

Ruth V. liet reactie achter

Prachtig wat je doet Rita! Ook heb ik ontzettend veel bewondering voor het werk wat je vroeger deed. Mensen in de thuiszorg zijn de engeltjes die het mogelijk maken voor mensen om thuis te blijven wonen ondanks veel beperkingen. Dikke chapeau meid! Dikke kus

Ruth V. liet reactie achter

Prachtig wat je doet Rita! Ook heb ik ontzettend veel bewondering voor het werk wat je vroeger deed. Mensen in de thuiszorg zijn de engeltjes die het mogelijk maken voor mensen om thuis te blijven wonen ondanks veel beperkingen. Dikke chapeau meid! Dikke kus

Mantelzorg vanuit jeugdig perspectief

Enkele jaren geleden publiceerde Kind en Samenleving vzw een belevingsonderzoek over het perspectief van jonge mantelzorgers. Daarin lieten ze jonge …

beleving      0 reacties

Mantelzorger van de week: Agnes Blevi

Samen met haar zus, Anita, zorgt Agnes voor haar moeder. Dat doet ze met heel veel liefde. Want elke dag …

mantelzorger van de week      3 reacties