Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Pat Twisk

Pat zorgt voor beide ouders met dementie. Door de aard van de ziekte is het niet gemakkelijk voor hen te zorgen. Vaak botst ze op een muur van wantrouwen. Toch doet Pat er alles aan haar beide ouders zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Want dat is hun wens. Hoe houdt ze het vol? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Mijn moeder begon enkele jaren geleden tekenen van dementie te vertonen. En iets later gebeurde hetzelfde met mijn vader. Toen ik merkte dat ze niet meer in staat waren zichzelf te beredderen, ben ik ingesprongen. Ik ben dus niet plots mantelzorger geworden, maar ben erin gerold.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Het is zwaar. Vooral de aard van de ziekte maakt het moeilijk. Ze ontkennen allebei dat er problemen zijn, of ze minimaliseren het alleszins. Daardoor zijn ze niet dankbaar of begripvol wanneer ik dingen doe om hen te helpen. Integendeel, ze zijn eerder wantrouwig.”

“In het mantelzorgen, sta ik er alleen voor. Er is niemand met wie ik kan overleggen. Hen overhalen om thuiszorg aan te vragen, is onbegonnen werk. Zij zijn in de meerderheid. Dat maakt dat ik geen beslissingen kan nemen tegen hun wil in.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Er zijn ook af en toe mooie dagen. Voornamelijk wanneer mijn kinderen er ook bij zijn. Moeder is dan minder weerspannig. Laatst gingen we naar Planckendael en ging moeder ermee akkoord in een rolstoel te zitten. Zo hebben we toch een groot deel van het park doorkruist. Het was de eerste keer dat ze in een rolstoel wou zitten. Voorheen vond ze dit nooit nodig. We hebben allemaal kunnen genieten van het eerste lentezonnetje. Dat zie je ook op de foto. Ik duw mama voort en papa duwt mijn zwangere dochter voort.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Jammer genoeg zijn er veel moeilijke momenten. Vaak vergeten ze hun medicijnen in te nemen, en dat terwijl ik alles zorgvuldig in doseerdoosjes steek zodat ze zich zeker niet kunnen vergissen. Ik zou eigenlijk dagelijks moeten langsgaan om alles te controleren. Maar dat is niet mogelijk. Ik heb nog een schoolgaande zoon en ik heb een job. Mijn ouders wonen ook niet achter de hoek, maar op 15 km van mij. Soms voel ik me als mantelzorger tekortschieten. Om toch meer tijd te hebben, ben ik van job veranderd. Maar dat maakt het er op financieel vlak niet gemakkelijker op.”

“Soms belt moeder me op om haar te komen halen, want er loopt een vreemde man rond in huis. Op die momenten herkent ze vader niet meer. Dan voel ik me machteloos. Het is ook moeilijk wanneer ze zeggen dat ik me teveel moei. Terwijl ik er alles aan doe hen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, want ze willen absoluut niet naar een rusthuis.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Om te ontspannen, lees ik een boek of kijk ik televisie. Ik ga ook graag naar de voetbal kijken wanneer mijn zoon speelt en doe af en toe mee aan een quiz.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Voorlopig niet. Ze weigeren elke vorm van hulp van buitenaf. “Dat is iets voor later”, zeggen ze dan. En als ik toch iemand zou sturen, heeft moeder al gezegd dat ze die niet zou binnenlaten.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Ik ben van job veranderd. Nu werk ik nog halftijds. Zo kan ik alles beter bolwerken en voel ik me ook mentaal sterker. Ik heb namelijk nog een puberzoon en twee volwassen dochters, die ook af en toe beroep doen op mij. Binnen drie maanden word ik oma. Supertof! Maar dat zal ongetwijfeld ook voor de nodige druk zorgen. Ik mag er zelf niet onderdoor gaan, want wie zal dan voor mijn ouders zorgen?”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Geef je grenzen aan en voel je daar niet schuldig door. Je bent ook maar een mens en doet wat je kan.”

Meer weten over Pat? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      6 reacties       29 maart 2018
N L. liet reactie achter

Jij schiet zeker niet te kort, en ik vind dat je het prima doet zo. Ik werk op een afdeling dementerenden en weet hoe moeilijk het kan zijn. Zolang het haalbaar blijft om ze thuis te verzorgen is dit prima, maar voel je vooral niet schuldig wanneer het moment komt dat het niet meer kan voor jou en je omgeving. Wij hebben 51 demente bewoners die over het algemeen allemaal tevreden zijn bij ons. Dus aarzel niet wanneer je plots die stap zou moeten zetten ook al willen je ouders niet.

Lieve V. liet reactie achter

Amai Pat, het is niet niks wat je doet voor je ouders! Heel herkenbaar ook: je soms machteloos voelen, je verantwoordelijkheidsgevoel, niets willen doen tegen de wil van je ouders in, hun wantrouwen en weigering van thuishulp... Ik wens je heel veel sterkte en steun bij anderen. Fijn dat je binnenkort oma wordt! Een lichtpunt in je drukke leven vol zorg voor anderen.

Ann P. liet reactie achter

Hallo Pat
Wel je moet een sterke vrouw zijn om voor 2 dementerende mensen te zorgen en dan nog jouw gezin.Wens je veel moed en sterkte toe en kijk maar uit naar je kleinkindje en geniet ervan.

Bea M. liet reactie achter

Heel veel moed Pat! Een dikke pluim!

Hartelijke groetjes,
Bea

Fanny M. liet reactie achter

Chapeau! Ik heb veel bewondering voor jou. Ikzelf zorg voor mijn dementerende moeder die ook geen ziektebesef heeft en geen hulp wil. Een tip die ik geef: nu en dan er toch tegen in gaan en eens (geleidelijk) hulp proberen in te schakelen. Mijn moeder wou ook geen hulp. Nu komt er wekelijks een verpleegster om haar te wassen en een poetsvrouw om de 14 dagen. Nochtans ging ze die voor de deur laten staan. Als dat zo zou geweest zou zijn, dan was dat zo. Maar als je niet probeert, weet je het niet. Wel niet alles in 1 keer doen. Heel veel sterkte!

Pat T. liet reactie achter

Bedankt allemaal voor jullie lieve en steunende woorden. Dat doet deugd.

Mantelzorger van de week: Joëlle Claesen

Joëlle verloor haar echtgenoot aan kanker. Tijdens zijn strijd tegen de genadeloze ziekte, stond ze als partner en mantelzorger zoveel …

mantelzorger van de week      3 reacties

Online infosessie: omgaan met rouw

Een naaste verliezen is altijd moeilijk, zeker als je hem of haar mantelzorg verleende. Plots kom je in een zwart …

beleving      0 reacties