Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Norma De Jaeger

Norma zorgt al vijfentwintig jaar voor haar vader die ondertussen al 103 jaar oud is. Samen met haar echtgenoot (zie foto) deelt ze de zorg. We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Toen mijn mama vijfentwintig jaar geleden overleed, kwam de zorg voor mijn vader op mijn schouders terecht. Gelukkig kan ik altijd rekenen op de steun en hulp van mijn echtgenoot.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Soms is het heel zwaar. Thuis moeten we hem helpen wanneer hij recht wil staan om zich te verplaatsen. Mijn vader is geen pluimgewicht, het is dan ook erg belastend voor mijn bovenlichaam. In het algemeen is het een erg intensieve taak. Ik trek me op aan mijn motto: er zijn zwaardere dingen in het leven.”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Samen babbelen over van alles en nog wat, daar genieten we beiden van. Twee à drie keer per week brengen we hem naar een kaartclub voor senioren, hij is nog steeds een geduchte concurrent voor de andere spelers (lacht). Als mijn man en ik merken dat hij tevreden is, zijn wij dat ook. Mijn vader is een heel gemakkelijke man: zaagt en klaagt nooit en is snel tevreden. Dat verlicht de zorg natuurlijk wel.”


Norma's vader Albert (103 jaar)

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“De zorg voor mijn vader kan letterlijk zwaar zijn. Ik heb al drie epidurale inspuitingen gekregen en een borstspierverrekking opgedaan door hem steeds te moeten heffen.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Ik doe vrijwilligerswerk als chauffeur voor mensen die naar het ziekenhuis of de dokter gevoerd moeten worden. Die ritjes zijn mijn ontspanningsmomenten en zorgen ervoor dat ik nog wat sociaal contact heb.”

6. Maak je gebruik van enige dienstverlening?
“Ik kan rekenen op iemand die de strijk doet en momenteel krijg ik ook wat hulp in het huishouden. Mijn man kookt graag en ook boodschappen doet hij met plezier. Voor medische zaken komt er een verpleegster langs. Ook de stoellift maakt het dagelijks leven een pak gemakkelijker!”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Tijdens mijn vrijwilligerswerk blijft mijn echtgenoot altijd bij mijn vader. Gelukkig kunnen we de zorg verdelen. Ik kan me niet inbeelden hoe moeilijk het anders zou zijn …”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Probeer te focussen op de mooie momenten en de zaken die wel nog goed gaan. Kop op!”

Meer weten over Norma? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      4 reacties       10 januari 2020
camilla s. liet reactie achter

Een dikke proficiat aan jullie beiden voor zoveel zorg.
En ook voor je vader chapeau dat hij al zo oud is geworden, misschien juist door die goede zorg, want dat doet er wel iets aan , denk ik

Milla

Bea M. liet reactie achter

Dag Norma,

Een dikke pluim voor jou en jouw echtgenoot!
Wat een sterke vader hebben jullie!

Van Harte,
Bea

NOÊLA D. liet reactie achter

Proficiat Norma voor jou en je echtgenoot.
Voor zo goed te zorgen voor uw vader.
Wat een mooie leeftijd en hij ziet er nog goed uit.
Ik wens jullie samen een 2020 vol goede moed en kracht om jullie mooie werk verder te zetten wat dit vraagt toch wel veel inspanning.
Lieve groeten van N.D.J.

Anne D. liet reactie achter

Ann D.: heel mooi dat jullie voor jullie papa zorgen.
Jullie vinden het, veronderstel ik, vanzelfsprekend maar het is niet evident.
Je bent allicht blij dat je dit voor papa kunt doen.
Goede moed en denk zeker ook eens aan jezelf.
Warme groet: Ann D.

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties