Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Maria S.

Maria zorgt voor haar papa die niet meer zo mobiel is. De combinatie ‘zorgen voor’, werken en gezin is niet altijd makkelijk. Maar Maria is mantelzorger met hart en ziel. Hoe ervaart ze de zorg? En wat is haar tip voor andere mantelzorgers? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Na een val en ziekenhuisopname drie jaar geleden werd duidelijk dat papa niet meer alleen kon wonen. Hij is niet meer zo mobiel. Mentaal is hij wel nog erg goed. Dat geluk hebben we. Papa woont bij mij in. Ik werk nog halftijds. Als ik er niet ben, komt mijn zus papa verzorgen. Dat is een grote hulp. Zonder zou het niet lukken.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Papa heeft heel zijn leven voor ons gezorgd. Ik vind het dus volkomen normaal dat we nu voor hem zorgen. Tot voor zijn ziekenhuisopname organiseerde hij nog geregeld familiefeesten. Hij kookte dan voor 20 man stoofvlees of balletjes in tomatensaus.”

“Ik zorg met hart en ziel voor hem. Het is niet altijd makkelijk, zeker als je nog werkt. Maar een opgave is het nooit. Ik kom heel goed overeen met papa. Dus ik ben blij dat ik dit voor hem kan doen.”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Papa heeft veel humor. Bijna elke dag lachen we nog samen. Ook van onze uitstapjes genieten we met volle teugen. Eens lekker gaan eten, een film kijken in de cinema, … We koesteren de kleine dingen in het leven.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Soms komt alles ineens samen. Dan is het druk op het werk, moet papa naar de dokter en is zus niet beschikbaar. Moeilijk om dan een gezonde balans te vinden. Ik moet me er dan bij neerleggen dat ik niet alles even goed kan doen als anders. Maar dat is moeilijk.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Ik mediteer en volg yoga. Tijdens die momenten voor mezelf kom ik echt tot rust. Verder heb ik een kleine moestuin. Wanneer mijn handen in de aarde zitten, denk ik aan niets anders. Dubbel zo hard genieten wanneer ik daarna een gerecht kan klaarmaken met groenten van eigen kweek.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Er komt wekelijks een poetshulp langs.”

7. Hoe hou je de balans tussen je werk, je privéleven en de zorg voor je moeder?
“Mijn kinderen zijn het huis uit en mijn partner is heel begripvol. We proberen papa ook zoveel mogelijk te betrekken bij het huishouden. De taakjes die hij wel nog kan, neemt hij graag op zich. Op het werk hebben ze begrip voor mijn situatie. Als ik eens vroeger door moet, wordt er geen probleem van gemaakt. Toch probeer ik dat tot een minimum te beperken, want anders krijg ik mijn taken niet rond.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Je moet voldoende tijd voor jezelf nemen. Enkel zo kan je het volhouden. Soms volg ik een mantelzorgactiviteit. Dat kan ik iedereen aanraden want je ervaringen delen met lotgenoten lucht op.”

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      4 reacties       20 september 2019
Bea M. liet reactie achter

Proficiat Maria ! Je doet het goed! Veel moed toegewenst!

Hartelijke groetjes,
Bea

Annita M. liet reactie achter

Fijn als je het zo kan doen proficiat hou het vol

Ruth V. liet reactie achter

Chapeau! Ik vind het ook heel mooi hoe jouw liefde voor je papa doorkomt in alles wat je zegt. Doe vooral zo verder samen. Elkaar graag zien en humor maken veel dingen lichter. Dikke moedsknuffel, Ruth

Sylvain C. liet reactie achter

Is dat wel vol te houden Maria? Denk toch zeker ook eens aan je zelf want jouw inzet vraag enorm veel energie. Maar niettemin een dikke pluim!
Sylvain

Mantelzorger van de week: Joëlle Claesen

Joëlle verloor haar echtgenoot aan kanker. Tijdens zijn strijd tegen de genadeloze ziekte, stond ze als partner en mantelzorger zoveel …

mantelzorger van de week      3 reacties

Online infosessie: omgaan met rouw

Een naaste verliezen is altijd moeilijk, zeker als je hem of haar mantelzorg verleende. Plots kom je in een zwart …

beleving      0 reacties