Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Lieve Coppens

Voor Lieve is ‘zorgen voor’ dé rode draad in haar leven. Al sinds ze zich kan herinneren, zorgt ze mee voor haar ouders, ondanks haar eigen gezondheidsproblemen. Mantelzorgen is voor haar een manier van leven. Hoe houdt ze het vol? Wij stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Toen ik geboren werd, had mijn moeder borstkanker. Enkele weken later werd ze geopereerd. Op mijn twaalf jaar kreeg mijn vader een zwaar ongeval op het werk. Voor zover ik me kan herinneren hebben we alle drie steeds gezondheidsproblemen gehad. Maar we hebben ook altijd voor elkaar gezorgd. Op die manier zijn we alle drie een beetje mantelzorger. Iedereen draagt zijn steentje bij. Nu mijn ouders ouder worden, neem ik het grootste deel van de zorg op mij. Toch heb ik me nooit echt mantelzorger gevoeld. Ik vermoed dat de term 24 jaar geleden ook nog niet bestond.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Als dochter vind ik het eigenlijk evident om zorg te dragen voor mijn ouders. Mijn ouders hebben ook steeds voor mij gezorgd. Als kind en als volwassene kon en kan ik steeds bij hen terecht. Mantelzorger zijn, is niet altijd gemakkelijk, want ik heb zelf ook gezondheidsproblemen. Maar voor ieder probleem bestaat er een oplossing. Ook al duurt het soms even vooraleer je de juiste oplossing vindt.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Mantelzorger zijn, is een manier van leven. Ieder persoon die zorgt voor iemand anders draagt dat zijn hele leven mee. Je wordt niet zomaar mantelzorger, je bent het gewoon in hart en nieren. Ik ben blij dat ik mantelzorger ben en dat ik ‘kan’ zorgen voor mijn ouders.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“De buitenwereld kan hard zijn: negatieve reacties krijg je gegarandeerd. En niet enkel van wildvreemden, ook de reacties van vrienden en familie kunnen soms hard zijn. Reacties zoals ‘Je wordt er toch voor betaald?’ of ‘Je hebt toch tijd genoeg?’ getuigen van weinig begrip. Ook reacties als ‘Je zou beter wat meer aan jezelf en je eigen toekomst denken!’ vind ik afschuwelijk. Deze reacties maken het natuurlijk niet gemakkelijker. Soms moet ik me in allerlei bochten wringen om mijn werk en bijvoorbeeld een afspraak bij een zorgverlener te kunnen combineren. Toch ben ik dankbaar dat ik ‘mag’ mantelzorgen.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Elk jaar ga ik als vrijwilligster met Samana mee naar Lourdes. Ik probeer de dingen te doen die nodig zijn om mijn batterijen weer op te laden. Dat kan ook door te zorgen voor anderen. Thuis geniet ik ervan als ik gewoon even in mijn zetel kan neerploffen of een optreden van een van mijn favoriete artiesten kan meepikken.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Tweemaal in de week komen er verpleegkundigen langs. Zij springen bij waar nodig. Voor het administratieve luik krijg ik hulp van de dienst Maatschappelijk Werk. En op mijn werk kan ik met vragen steeds terecht bij de sociale dienst. Af en toe vraag ook wel eens aan vrienden om een handje toe te steken.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Ik weet niet of er een balans is tussen de zorg en andere dingen in het leven. Zorg dragen, is voor mij steeds de rode draad. Met het vrijwilligerswerk voor Samana is het eigenlijk ook een beetje mijn hobby geworden.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Mantelzorgen is een gave en je mag er best fier op zijn! Het is niet altijd even gemakkelijk, maar je krijgt er veel voor terug. Je zou het eigenlijk perfect op je curriculum vitae kunnen vermelden.”

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      1 reactie       10 maart 2017
Lisa L. liet reactie achter

"Toch ben ik dankbaar dat ik ‘mag’ mantelzorgen" -> die uitspraak heeft me erg geraakt. Zo voel ik me ook! Veel sterkte Lieve, je doet dat heel goed!

Mantelzorger van de week: Joëlle Claesen

Joëlle verloor haar echtgenoot aan kanker. Tijdens zijn strijd tegen de genadeloze ziekte, stond ze als partner en mantelzorger zoveel …

mantelzorger van de week      3 reacties

Online infosessie: omgaan met rouw

Een naaste verliezen is altijd moeilijk, zeker als je hem of haar mantelzorg verleende. Plots kom je in een zwart …

beleving      0 reacties