Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Leslie Peeters

Studente Leslie kent geen leven zonder mantelzorg. De zorgtaak voor drie personen heeft een enorme impact op haar leven. Dat haar inspanningen geapprecieerd worden, is een welgekomen duwtje in de rug. 

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Ik ben al mantelzorger sinds zeer jonge leeftijd. Mijn ouders zijn beiden mentaal gehandicapt, waardoor ik als oudste dochter al snel voor hen ging zorgen. Mijn grootmoeder zorgde tegelijkertijd voor mij. Nu is mijn grootmoeder wat ouder geworden, waardoor deze zorg ook bij mij terechtkomt.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Doordat ik dat al heel mijn leven doe, is het een soort gewoonte. Alsof ik niet anders kan dan zorgen voor een ander ... Soms is dat zwaar om te beseffen, omdat ik mezelf wel achteruitschuif. Wie weet had ik veel meer kunnen bereiken als ik niet steeds zou instaan voor een ander. Natuurlijk is graag zien en zorgen voor elkaar ook heel waardevol. Ik heb alleen het gevoel dat dat door de maatschappij niet genoeg beloond wordt. Ik heb wat achterstand op andere studenten doordat ik zorgdraag voor anderen. Dat zou niet zo mogen zijn.”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Wanneer ik dankbaarheid voel en merk dat de zorg wordt geapprecieerd. Ik weet dat ze zich ergens ook wel schuldig voelen dat ze zoveel van me vragen. Dat ze dat beseffen, vind ik al zeer mooi.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“In vergelijking met leeftijdsgenoten heb ik veel minder tijd voor vrienden en andere familieleden. Dat is soms wel moeilijk om te accepteren.”

5. Wat doe je als mantelzorger om te ontspannen?
“Ik probeer te sporten, maar ik moet toegeven dat ik ontspannen enorm moeilijk vind. Voor mij staat het gelijk aan tijdverlies of iets zinloos, al weet ik dat ik het nodig heb om op adem te komen. Op een of andere manier weet ik mezelf toch in evenwicht te houden door me af en toe wat af te zonderen.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Bij mijn papa kan ik rekenen op een medewerker van Staf vzw, een verpleger en thuiszorg. Mijn mama krijgt steun van verplegers, psychologen en een maatschappelijk werker en bij mijn oma komt er familiezorg en verpleging over de vloer.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Een echte hobby heb ik niet. Mijn studies bekijk ik als een soort van me-time. Ik besef dat ik mijn eigen leven te veel aan de kant zet, maar het voelt alsof ik geen keuze heb.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“De rusthuizen kampen met een personeelstekort en zijn heel duur geworden. Mantelzorgers ontlasten deze sector. Ik vind bovendien dat mantelzorgers meer beloning verdienen voor de – soms – voltijdse job die ze uitoefenen. Het wordt in vele opzichten onderschat en er wordt te weinig rekening gehouden met ons. Toch moedig ik mantelzorg hard aan. Naast de vermindering van druk voor de professionele zorg, zijn zorgbehoevenden minder eenzaam en kunnen ze langer in hun vertrouwde omgeving blijven.”

Meer weten over Leslie? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      6 reacties       29 januari 2021
Bea M. liet reactie achter

Beste Leslie,

Ik moet jou bewonderen ! Een dikke pluim voor jou ! Een standbeeld voor jou !
Ikzelf was ook op jonge leeftijd, tijdens mijn studies, mantelzorger voor mijn grootouders, later voor mijn ouders, ik heb altijd zorg gegeven aan anderen, voor mezelf was er geen ontspanning, een uitgaansleven heb ik niet gekend, op dat gebied heb ik wellicht veel gemist ? Nu ja, ik heb het gedaan uit liefde, respect en dankbaarheid en het werk dat je doet is onbetaalbaar, maar je krijgt zoveel voldoening terug en dat maakte me gelukkig. Nu ben ik nog mantelzorger voor een zorgbehoevende zus, mijn hele leven zal ik dus zorg gegeven hebben binnen de zorg.
Wat is het beste ? De zorgbehoevenden zitten te wachten op dergelijke mensen.
Hou er de moed in !
Ooit wordt je ervoor beloond!

Liefs,
Bea

camilla s. liet reactie achter

Ik vind je fantastisch. Ge zijt toch zo moedig;
Ik wens je alle goeds toe , en zorg ook goed voor jezelf
Camilla

NOÊLA D. liet reactie achter

Proficiat Leslie

Chapeau voor dit mooie werk ,zo voor drie mensen zorgen.
Zorg ook een beetje voor je zelf,want je bent nog jong.
Ik wens je het allerbeste.
D.J.N.

Rika H. liet reactie achter

Ongelooflijk respect.
Vergeet je eigen leven niet!

Warme knuffel,
Rika

Sylvain C. liet reactie achter

Leslie,
dikke proficiat met alles wat je vol liefde voor je familie doet. Zonder het misschien te kunnen zeggen zijn ze je daar dankbaar voor. Toch graag een bemerking: je bent nog jong en deze jaren vliegen ook al snel voorbij. Denk aub. zeker ook aan jezelf want voor jou is er later ook nog een leven en dat met lieve vrienden. Liefs.
Sylvain

Anja V. liet reactie achter

Wow Leslie ... ik heb zo veel respect voor wat je allemaal doet. Jouw inzet is lovenswaardig ... maar hoe moedig je ook bent, vergeet ook jezelf niet ... er is ook nog een ander leven nu én later... Heel veel liefs, Anja

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties