Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Katleen Cornillie

Katleen zorgt voor haar zieke mama. Samen hebben ze al heel wat moeilijke waters doorzwommen. Ze houden zich sterk en genieten optimaal van de mooie momenten, want die zijn er zeker en vast ook. Hoe ervaart Katleen de zorg? En wat is haar tip voor andere mantelzorgers? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen. 

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Ik ben er stilletjes aan in gerold. Mijn moeder kreeg in 2002 voor het eerst kanker en toen woonde ik nog thuis. In 2014 ben ik verhuisd. Sindsdien woont mijn moeder bij mij in en zorg ik grotendeels voor haar. Wel kan ik altijd rekenen op mijn zus, die me bijstaat waar nodig. Zonder haar zou het niet lukken.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Het bepaalt in zekere mate je leven. Soms maakt het mij verdrietig. Want op sommige vlakken ben je zo machteloos. Maar het is onze grote wens om mama thuis te verzorgen.
Met ‘ups and downs’ hebben we al zeer moeilijke periodes doorstaan.”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“We genieten van de kleine dingen in het leven, hoe cliché dat ook mag klinken. Ik zie moeder graag genieten van de tuin. Met een verrekijker zit ze soms op het terras om vogeltjes te spotten. Wanneer ik haar ’s morgens wek, geef ik haar altijd een dikke knuffel. Ik geniet er ook van om samen in de zetel te zitten en naar muziek te luisteren of televisie te kijken.”

“Twee jaar geleden zijn we nog op vakantie geweest naar de plaats waar we vroeger altijd gingen. Vroeger was dat om te stappen, twee jaar geleden deden we alles met de auto. In januari pikten we nog een concert mee van André Rieu in het Sportpaleis. En onlangs zijn we samen met mijn zus naar ‘The lion king’ gaan kijken. Die uitstapjes zijn altijd hartverwarmend. Je weet dat je moeder er enorm blij mee maakt. Dus ik ben dankbaar dat we dit nog af en toe kunnen doen.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Het is moeilijk wanneer moeder pijn heeft en dingen, die ze graag deed, niet meer kan doen door haar ziekte. Ik laat haar niet graag alleen. ’s Morgens, wanneer ik naar het werk vertrek, zegt ze altijd: “Voorzichtig zijn!” Dan is het moeilijk om weg te gaan, ook al weet ik dat Familiehulp en de verpleegkundigen langskomen.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Ik ben lid van een zangkoor. Dat is voor mij de ideale manier om mijn batterijen weer op te laden. Samen zingen geeft je veel energie. Daarna kom ik ontspannen thuis. Als ik kan, pik ik een smart to sing-weekend mee. Daarnaast breng ik graag een avond door met goede vrienden. En natuurlijk geniet ik er ook van om in de tuin te zitten met moeder.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Sinds vorig jaar doen we beroep op Evisjo. De zelfstandige verpleegkundigen komen dagelijks langs. Het zijn momenten waar mijn moeder heel erg naar uitkijkt! Want het is een heel goed team, dat mijn mama nog steeds aan het lachen brengt, ondanks alles. Daarnaast doen we nog drie keer per week beroep op Familiehulp. Hulp vragen en toelaten was voor ons een grote stap. Maar op een bepaald moment moet je het gewoon uit handen kunnen geven. Zo krijg je zelf wat tijd vrij.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Ik probeer alles goed te plannen, samen met mijn zus en Familiehulp. Al kunnen plannen snel wijzigen. Alleen zorgen voor iemand en nog tijd vrijmaken voor familie en hobby’s kan niet. Daarom is het goed hulp in te schakelen. Hoe moeilijk het soms ook is om dat te aanvaarden. Door je te omringen met mensen die voor jou ‘het grote verschil’ maken, kan je een balans vinden.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Blijf zeker plannen maken, hoe groot of klein ook. Want dat zijn de dagen waar je naar uitkijkt en waar je opnieuw kracht uit put! Volg vooral ook je hart en buikgevoel. Soms zeggen mensen: “Denk wat meer aan jezelf.” En dat moet je ook doen, maar vaak wil ik gewoon thuis zijn bij moeder. Want de tijd die ons samen gegeven is, is het mooiste geschenk dat er is.”

Meer weten over Katleen? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      7 reacties       23 augustus 2019
Cindy C. liet reactie achter

Ontroering, want ik zit in een soortgelijke situatie met mijn moeder. Genieten van de kleine dingen, haar blij maken met een 'pralineke'. Ik wens je nog veel mooie momenten en petje af voor wat je doet!

Bea M. liet reactie achter

Heel veel moed Katleen! Je doet prachtig werk! Proficiat!

Een hartelijke groet,
Bea

Annita M. liet reactie achter

Geniet van je mama dat is heel mooi je doet het goed

Katleen . liet reactie achter

Dank jullie wel voor jullie fijne reacties !!

Ik wens jullie ook het allerbeste toe !!

willy o. liet reactie achter

Katleen doe zo voort want het is moeilijk de last op je te nemen . ik wens je het allerbeste groeten Willy

Liliane L. liet reactie achter

Je bent een héle zon voor je mama en zij voor jou. Het is niet altijd evident, dat weet ik uit ervaring. Maar de mindere, verdomd moeilijke momenten/dagen, wegen niet op tegen het samen-zijn, het samen-vechten, het samen-genieten. Dat pakken ze je nooit meer af! Veel moed en nog hele mooie dagen, maanden, jaren samen met je mama.

Ruth V. liet reactie achter

Zo mooi en hartverwarmend wat je doet en zegt! Doe vooral zo verder, je maakt echt een wereld van verschil voor je mama. Ik wens jullie nog zeer veel van die onbetaalbare kwaliteitstijd samen. Dikke moedsknuffel, Ruth

Mantelzorger van de week: Joëlle Claesen

Joëlle verloor haar echtgenoot aan kanker. Tijdens zijn strijd tegen de genadeloze ziekte, stond ze als partner en mantelzorger zoveel …

mantelzorger van de week      3 reacties

Online infosessie: omgaan met rouw

Een naaste verliezen is altijd moeilijk, zeker als je hem of haar mantelzorg verleende. Plots kom je in een zwart …

beleving      0 reacties