Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Katelijne Bouckaert

Katelijne zorgt al 25 jaar voor haar zoon. Door zijn hersenverlamming heeft Felipe constante hulp nodig in het dagelijkse leven. Een zware en tijdrovende taak. Toch vindt Katelijne het een verrijking om samen met Felipe door het leven te gaan. Hoe ervaart ze de zorg? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Zoals zovelen ben ik erin gerold. Toen ik Felipe adopteerde uit Guatemala was er van een handicap nog geen sprake. Pas toen hij iets meer dan twee jaar oud was, werd duidelijk dat er iets niet klopte. Een hersenscan bracht duidelijkheid: Felipe had een hersenverlamming opgelopen door zuurstoftekort bij de geboorte. Eten, drinken en praten gaan erg moeizaam en zijn fijne motoriek is zwaar verstoord. Aan zijn grove motoriek scheelt daarentegen niets. Op dat vlak is Felipe, ondertussen 25, haantje de voorste!”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Ik vind het een hele verrijking om samen met Felipe de levensweg te bewandelen. Ik heb al zoveel mooie mensen leren kennen, zowel in het Medisch Pedagogisch Instituut als tijdens mijn opleiding ‘Gezinswetenschappen’. Die opleiding heb ik gevolgd om Felipe beter te kunnen begrijpen. Door het adoptieverhaal heeft hij last van verlatingsangst en hecht hij zich moeilijk. Kunnen luisteren naar wat er in Felipe omgaat en ruimte geven aan al zijn gevoelens, is essentieel.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Het samenzijn met Felipe en het kunnen delen in zijn positiviteit en doorzettingsvermogen, ondanks alles. Felipe draagt een zware rugzak: een handicap, geadopteerd, adoptieouders gescheiden toen hij nog heel jong was … Toen hij op een avond in de spiegel keek en duidelijk maakte dat hij zichzelf mooi vond, was dat een kippenvelmoment. Nog steeds eigenlijk.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Felipe heeft bij de kleinste dingen hulp nodig. Een yoghurtpotje openen, gaat bijvoorbeeld niet. Hij kan ook niet instaan voor zijn persoonlijke hygiëne en helpen in het huishouden lukt al helemaal niet. Ik sta er dus alleen voor.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Ik hou van stilte. Die vind ik terug in de natuur, tijdens mijn dagelijkse wandeling met Frodo, onze golden retriever. Soms gaat Felipe mee, soms niet: hij is daar vrij in. Frodo is voor hem een compagnon en heeft hem al meermaals over drempels geholpen. We hebben nog een Duitse herder, Marlo, en een kat. Met die dieren in huis heb ik elke dag een vakantiegevoel, ook al kunnen we al 24 jaar niet meer op vakantie.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Sinds dit jaar komt er elke twee weken een poetsvrouw. Dat geeft me toch een beetje hulp.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Daar heb ik het moeilijk mee. Elke avond lees ik de Nederlandse ondertiteling van een anderstalige film aan Felipe voor, omdat hij door zijn dysarthrie niet goed kan lezen. Dat is ontspannend, maar ook tijdrovend. Uiteindelijk ben ik op mijn limieten gebotst. Ik bewaarde mijn laatste energie voor de zorg, mijn werk en het huishouden, maar die is opgeraakt. Sinds 5 september zit ik thuis met een burn-out. Dit wordt een periode om te herbronnen en energie te halen uit dingen die ik graag doe.

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

Onlangs stelde Martin Heylen een vraag op de radio: “Wat doet een leven met een mens, maar ook: wat doet een mens met het leven?” Er kan ons iets te beurt vallen, maar hoe gaan we daarmee om? Probeer positief te blijven, te genieten van elkaar, te genieten van kleine dingen en van de schoonheid rondom ons. Maak er het beste van, ondanks alles.”

Meer weten over Katelijne? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      5 reacties       21 september 2018
Bea M. liet reactie achter

Dag Katelijne,

Heel veel moed toegewenst! Je doet prachtig werk!
Denk ook even aan jezelf!
Een hartelijke groet,
Bea

Eric V. liet reactie achter

Hallo Katelijne,
Zorg ook goed voor jezelf, want enkel als jij in optimale conditie bent kan je je volledig inzetten voor Felipe.
Beste groeten
Eric

camilla s. liet reactie achter

Goede moed en sterkte toegewenst
Camilla

Lucienne S. liet reactie achter

zoals de andere je de raad geven, zeg ik dat ook voor jou en alle andere van uit mijn eigen ervaring denk op tijd aan jezelf anders hou je het niet vol al doe je dit met veel liefde wees ook lief voor jezelf sterkte toegewenst Lucy

Dirk D. liet reactie achter

Uit getuigenissen als de jouwe haal ik sterkte om soms moeilijke dagen door te komen.
Je doet prachtig werk, volhouden. Geniet van de kleine dingen in het leven.
Beste groeten,
Dirk

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties