Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Karin Pragt

Karin is mantelzorger voor haar mama, die bij haar inwoont. Ze geniet enorm van hun tijd samen en vindt haar mama een enorme aanwinst voor het gezin. Wat zijn de mooie en moeilijke momenten? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Mijn vader en moeder die in Spanje woonden, zouden na Nieuwjaar bij mij komen inwonen in België. Althans dat was het plan. Wanneer ik in Spanje toekwam, lag mijn vader in het ziekenhuis. Hij sprak tot op het allerlaatste moment nog vol goede hoop en enthousiasme over de verhuis naar België. Maar op vijf januari 2020 is hij gestorven. Nu woont enkel mama bij me in. Ze is 85 jaar, heeft diabetes en is nogal vergeetachtig. Buiten dat, is ze nog heel zelfstandig en houdt ze er tal van hobby’s op na.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Mijn notarissenkantoor maakt onderdeel uit van mijn huis. En ook het appartementje waar mama woont, hoort bij het huis. Ik vind het een enorme aanwinst om mama zo dichtbij te hebben. Ze mist papa enorm, maar het verdriet houdt ze voor zichzelf. Ze staat bijzonder positief in het leven. Dat optimisme geeft ze door aan iedereen hier in huis. Zo ook aan mijn jongste dochter, die nog thuis woont. Mama geeft haar vaak tips over het leven en mijn dochter helpt mama met haar medicatie op tijd in te nemen. Ze hebben veel aan elkaar!”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“We hebben in de tijd dat ze bij ons inwoont al kleine rituelen in het leven geroepen. Zo spelen we iedere middag of avond, afhankelijk van het werk, Rummikub. En ’s avonds kijken we samen televisie. Mama is erg ‘open minded’. Zo kan ze de serie ‘Prison Break’ wel smaken (lacht).”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Ondanks dat mama nu bij me inwoont, ontbreekt het me soms aan tijd die ik met haar kan doorbrengen. Daar voel ik me wel eens schuldig over. Eerst moest ik alle administratie in orde brengen voor de verhuis naar hier, dan volgde de coronacrisis die het op werkvlak bijzonder druk maakte en nu komt er een verbouwing van het notarissenkantoor aan. Daar komen nog de zorgen bij om mama te behoeden voor het coronavirus. Ik durf haar nog steeds niet knuffelen.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Voor de coronacrisis deed ik yoga. Nu hou ik het bij ademhalingsoefeningen en dansen op mijn favoriete muziek.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Er komt één keer in de week een poetshulp langs. Andere hulp hebben we voorlopig nog niet nodig.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je job, je hobby’s en je familieleven?
“Ik probeer mijn tijd goed te bewaken. Terwijl ik vroeger steevast tot de laatste op kantoor bleef, vertrek ik nu wel al eens wat vroeger. De tijd die ik hierdoor win, probeer ik met mama door te brengen: samen babbelen terwijl we een koffietje drinken of terwijl ik puzzel of in de tuin werk. In dit hele verhaal spelen mijn echtgenoot en dochter natuurlijk ook een grote rol. Zonder hun hulp zou het niet lukken.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Laat het perfecte niet het goede in de weg staan. Vroeger, en eigenlijk nog steeds, moest alles wat ik deed perfect zijn. Dat probeer ik nu los te laten.”

Meer weten over Karin? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      5 reacties       02 juli 2020
camilla s. liet reactie achter

Veel goede moed aan Karin, maar vergeet ook niet goed voor jezelf te zorgen ; Het ga jullie goed
Camilla

Sylvain C. liet reactie achter

Proficiat Karin. Zeer mooi om, naast je wellicht drukke praktijk en je eigen gezinnetje, je moeder op te nemen en te verzorgen. Daar is echt sterkte voor nodig.
Sylvain Cuypers

NOÊLA D. liet reactie achter

Beste Karin.
Ik vind het heel mooi wat jij doet voor je mama.
Daarbij ook nog de zorg voor jou gezin.
Ik wens je veel goede moed en zorg goed voor je zelf,dat verdien je.
Liefs.
D.J.No

Bea M. liet reactie achter

Dag Karin,

Een mooi verhaal! Proficiat ! Doch, denk ook aan jezelf !
Een hartelijke groet,
Bea

Claudine D. liet reactie achter

Dankjewel om je verhaal met ons te delen, Karin, en je positieve ingesteldheid. Het ga jullie goed!
Veel liefs,
Claudine

Mantelzorger van de week: Rita Jacobs

Rita zorgt, samen met haar broer en zussen, voor haar moeder van 84 jaar. Hoe ervaart Rita haar taken als …

mantelzorger van de week      2 reacties

Ervaring met (risico op) drukletsels?

Hogeschool Gent voert een onderzoek uit naar drukletsels. Zorgde jij al voor iemand die last had van of moest opletten …

belangen      0 reacties