Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Jolanda Audenaerd

Jolanda zorgt voor Edwin, haar broer met een mentale handicap. Edwin heeft bij veel dingen hulp nodig. Op Jolanda kan hij steeds rekenen! Hoe ervaart Jolanda haar mantelzorgtaken? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.    

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Vier jaar geleden is mijn broer, Edwin, verhuisd van 'begeleid wonen' naar een woonzorginstelling. Hier is nog altijd voldoende begeleiding, maar krijgt hij meer zelfstandigheid en heeft hij meer privacy. In plaats van een kamer, heeft hij een heel appartement voor zichzelf.”

“Toch is enkel de zorg van de instelling niet voldoende. Edwin heeft ook een mantelzorger nodig. Om de week ga ik een avond naar hem toe en help ik hem met boodschappen doen, schoonmaken, enz. In de week dat ik niet ga, neemt mijn zus die taken over. En ook mijn ouders nemen enkele mantelzorgtaken op zich.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“De zorg is toch vrij belastend. Edwin rekent op mij. Dat geeft de nodige druk. Door de mantelzorg is de band met mijn broer ook anders dan bijvoorbeeld met mijn zus. Gelukkig heeft Edwin tonnen humor, dat maakt de bezoekjes supergezellig!”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“De gesprekken die ik met Edwin heb zijn nu diepgaander, dan toen ik nog geen mantelzorger was. Ik voel zeer veel liefde van hem. Dat geeft me kracht. En we kunnen samen goed lachen.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Helpen bij de persoonlijke verzorging vind ik het moeilijkste. Ik kan me voorstellen dat die hulp bij je partner meer vanzelfsprekend is dan bij je broer.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Wanneer ik bij Edwin ben, bouw ik steeds een ‘koffiemomentje’ in. Zo kom ik volledig tot rust en stimuleer ik Edwin’s sociale vaardigheden. Meestal maakt hij dan nog wat koffie en biedt hij ook een koekje aan. Dat doet hij niet voor iedereen. Het is dus echt een momentje om bij te kletsen.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Edwin krijgt drie keer 30 minuten zorg in de week. Dat is niet zoveel, maar voor nu voldoende.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“De mantelzorg kan ik perfect inplannen in m’n weekschema. De impact op hobby’s en familieleven is voorlopig dus beperkt.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Een vast ritme volgens een afgesproken weekschema werkt zeer goed bij ons. Dat is gemakkelijk, duidelijk en geeft heel wat rust. In het begin, jaren geleden, hadden mijn zus en ik nog geen vast schema, dan bekeken we week per week wie er kon gaan. Maar dan wordt het moeilijk om zelf dingen te plannen.”

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      4 reacties       13 oktober 2017
Bea M. liet reactie achter

Veel moed Jolanda!

Hartelijke groetjes,
Bea

Marleen V. liet reactie achter

RESPECT!

Vriendelijke groeten,
Marleen V.

Carina G. liet reactie achter

Als jongere zus zorg ik al jaren voor broer met een mentale beperking. Het geeft een hechte band. Ze geven veel liefde, warmte en dankbaarheid aan ieder die voor hun zorgt. Samen met begeleiders uit het woonzorgcentrum wordt de zorg 'gedeeld'. Dat is nodig om werk, gezin en zorg aan te kunnen. Op die manier hoop ik nog heel lang voor mijn grote broer te mogen zorgen. Je verhaal is herkenbaar.
Bewondering en veel waardering voor de zorg die je geeft.

Rika H. liet reactie achter

Respect! Hopelijk kunnen jullie het samen lang volhouden.

Vriendelijke groet,
Rika

Diabetes onder de loep

14 november was het Wereld Diabetesdag. Maar wat houdt die ziekte nu juist in? Welke misverstanden bestaan er en hoe …

gezondheid      0 reacties

Gratis online cursussen

Veerkracht is enorm belangrijk, zeker voor mantelzorgers. Daarom organiseert Samana online infosessies om jouw veerkracht te versterken. Het enige wat je …

vrije tijd      0 reacties