Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Jean-Pierre

Jean-Pierre zorgt voor de vader van zijn overleden vrouw. Dat is allesbehalve gemakkelijk. Soms heeft hij zelfs spijt dat hij er ooit aan begonnen is. Maar opgeven staat niet in zijn woordenboek. Hoe ervaart hij de zorg? We stelden hem onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Mijn schoonvader was al 14 jaar weduwnaar toen zijn jongste dochter het huis verliet. Omdat hij een hartprobleem heeft, wou hij niet alleen blijven. Hij vroeg aan zijn drie dochters of er iemand voor hem wou zorgen. Mijn echtgenote, de oudste van de drie, en ik besloten de zorg op ons te nemen, hoewel dat zeker niet de gemakkelijkste oplossing was. We betaalden de andere zussen hun deel van de erfenis en trokken bij vader in.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Mijn vrouw bleef thuis en zorgde zo goed mogelijk voor papa. Evident was het niet! Papa is nu eenmaal niet een van de gemakkelijkste. Regelmatig vielen er woorden. Ik had het er minder moeilijk mee omdat ik elke dag ging werken. Toen mijn vrouw, meer dan tien jaar geleden, stierf ten gevolge van kanker nam ik de zorg voor papa over. Twee mannen alleen was ook niet alles. Ik huwde een andere vrouw die nu mee voor papa zorgt. We zijn weer een echt gezin. Ondertussen ben ik acht jaar met pensioen.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Die zijn er jammer genoeg bijna niet. Ik mis wat appreciatie van papa.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Zo’n acht jaar geleden kreeg papa een liesbreuk. Hij kon moeilijk de trap op en af, dus stelde hij voor in de living te slapen. Hij slaapt nog steeds in de living. We hebben dus erg weinig privacy en mensen ontvangen lukt ook bijna niet.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Ik gids in een museum in onze gemeente en ben lid van een vereniging. Verder is er steeds genoeg te doen in onze tuin.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Dankzij Het Sociaal Huis krijgt papa elke weekdag een warm middagmaal van een traiteur. En toen we zes weken op reis waren, deden we beroep op de nachtzorg van CM. Er was jammer genoeg geen andere oplossing – papa’s dochters wilden niet voor hem zorgen – en  papa, die ondertussen 94 jaar oud is, kan niet meer alleen gelaten worden.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Het is af en toe puzzelen. Maar met de hulp van echte vrienden lukt het wel.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Denk op voorhand goed na of je wel je volledige leven wilt omgooien en maak vooral goede afspraken met de familie.”

Meer weten over Jean-Pierre? Bekijk zijn profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      6 reacties       05 oktober 2018
Anne D. liet reactie achter

Goede moed, je hebt ook gelijk als je de raad geeft om eens goed na te denken en afspraken te maken. Wij willen veel doen voor onze naasten maar het moet haalbaar zijn. Velen offeren zich "totaal" op zonder tijd voor zichzelf te hebben. Het is natuurlijk een eigen keuze.

Christel A. liet reactie achter

Het is een ware getuigenis en dank hiervoor! Het herkenbare hierin van wat elk meemaakt in zijn / haar leven zegt dat we respect mogen betuigen voor de inzet , als onze dierbaren om welke reden ook meer hulp behoeven en het niet meer alleen kunnen . Veel lieve wensen voor geluk en volharding.

Bea M. liet reactie achter

Dag Jean-Pierre,
Weet dat je zéér mooi werk doet! Je bent echt moedig!
Een dikke pluim voor jou! Veel moed! Denk ook op tijd aan jezelf!

Hartelijke groetjes,
Bea

Annie V. liet reactie achter

Dikke pluim voor jullie! Je mag zeker niet jezelf vergeten. Ik ben mantelzorger voor mijn man,en vind het al zo moeilijk.

jean H. liet reactie achter

Bedankt voor de reacties, geeft toch een goed gevoel te weten dat je niet alleen bent met dergelijke situaties.

Lieve V. liet reactie achter

De dagdagelijkse zorg voor je schoonvader is niet te onderschatten, te meer omdat de zorg alleen maar toeneemt naarmate hij ouder wordt. Iedereen zegt dat je als mantelzorger goed voor jezelf moet zorgen, maar sowieso gaat er heel veel tijd en energie naar de zorgbehoevende. Geniet van je ontspanningsmomenten. Zo laad je de batterijen terug een beetje op. Veel sterkte!

Mantelzorger van de week: Hilde Caluwaerts

Hilde is mantelzorger voor haar mama en schoonmama. Ze is blij dat ze iets voor hen kan betekenen. Soms neemt …

mantelzorger van de week      0 reacties

Bespreek je mantelzorgtaak met je werkgever

Mantelzorg verlenen en je job met voldoende focus en toewijding uitvoeren, is niet vanzelfsprekend. Krijg je de combinatie niet onder …

werk      0 reacties