Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Iris Vankerkhoven

Iris zette haar eerste stappen als mantelzorger door voor haar grootouders te zorgen. Nu zorgt ze voor haar mama. Mantelzorger zijn, ziet ze vooral als een mooie kans. Hoe ervaart ze de zorg? En wat is haar tip voor andere mantelzorgers? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Toen mijn grootouders hulpbehoevend werden, ben ik mantelzorger geworden. Ik wou niet dat ze naar een woonzorgcentrum moesten gaan. Zij hebben ook altijd heel goed voor mij gezorgd.”

“Ondertussen is mijn moeder bijna 70 jaar. Ze heeft veel meegemaakt in haar leven. Twee jaar geleden heeft ze door een val haar rug op verschillende plaatsen gebroken. Ze heeft ook osteoporose. In december 2020 heeft ze haar schouder gebroken. Ze is nog altijd aan het revalideren. Ik ben enig kind en ik heb geen andere familie. Het was dus een logische stap om ook deze keer de zorg op mij te nemen.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Voor mij is het het mooiste dat je voor iemand kan doen. Bij het overlijden van mijn grootouders was mijn grootste troost dat ik er alles aan had gedaan hen een waardige ‘oude dag’ te geven. Met mijn 90-jarige dementerende oma op restaurant gaan en voelen dat alle ogen op je gericht zijn, is confronterend, maar ze vond het zo leuk. Dat geeft voldoening en kracht om verder te doen. Op diezelfde manier zie ik nu de zorg voor mijn mama.”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Het is mooi wanneer je ziet dat wat je doet een verschil maakt voor iemand. Door mantelzorger te zijn voor mama, kan ik haar levenskwaliteit verbeteren.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Wanneer mama koppig is of even niet meewerkt, is het wat moeilijker. Dan moet je dubbel zo hard je best doen. Ook de momenten waarop je zelf wat moe bent, zijn wat minder evident. Want als mantelzorger moet je altijd klaarstaan.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Ik heb twee kinderen van acht jaar, een tweeling. Ook zij vragen mijn aandacht. Maar ik vind het leuk met hen te spelen, tekenen, naar de speeltuin te gaan en te zwemmen. Verder vind ik het ontspannend om te koken en uiteraard ook lekker te eten.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Er komt thuisverpleging langs en sinds kort ook een poetshulp.”

7. Hoe hou je de balans tussen je werk, je privéleven en de zorg?
“Je doet gewoon wat je moet doen. Ik werk voltijds en ik doe ook voor de kinderen alles wat nodig en belangrijk is. Als je de zorg die erbij komt als een last beschouwt, moet je ermee stoppen. Dus je moet wel een sterk karakter en veel geduld hebben. Daarenboven moet je het vooral uit liefde doen.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Doe waar jij je goed bij voelt. Probeer niet te veel hooi op de vork te nemen als je voelt dat je het niet aankan. En zie het vooral als een kans en een cadeau dat je mantelzorger mag zijn.”

Meer weten over Iris? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      1 reactie       17 juni 2021
Bea M. liet reactie achter

Chris, weet dat je prachtig werk doet !
Een dikke pluim voor jou !

Hartelijke groetjes,
Bea

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties