Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Guido Van Renterghem

Guido zorgt al vijftien jaar voor zijn geliefde, die door rugproblemen zorgbehoevend werd. De zorg beschouwt hij niet als een ongemak, toch geniet hij dubbel zo hard van de ‘kleine gelukjes’. We stelden hem onze acht mantelzorgvragen.
1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Zo’n vijftien jaar geleden kreeg mijn echtgenote, Myriame, last van haar rug en benen. De pijn was zo erg dat ze haar job als kapster moest opgeven. Onze trouwbelofte houdt in dat we er voor elkaar zijn in goede en minder goede dagen. Voor mij was het dan ook logisch dat ik me over haar zou ontfermen.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Ik zie het niet als een last, maar het vraagt veel van mijn tijd. Als ik buitenshuis moet zijn, moet het altijd snel gaan zodat mijn vrouw zeker niet te lang alleen is. Op een ontspannen manier boodschappen doen, kan enkel wanneer de poetsvrouw in huis is.”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Wanneer ik haar zie genieten. Ze is graag bezig met haar tablet en wordt ook gelukkig van bezoek. Spijtig genoeg komt er maar zelden iemand langs.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Door Myriames aandoening moeten we uitnodigingen voor verschillende activiteiten met vrienden of familie meestal afwijzen. Uit ervaring weten we dat ze anders te zwaar afziet de dagen nadien. De meeste vrienden laten ons wel nog iets weten, maar dringen niet aan om te komen. Dat is wel attent. Er zijn ook anderen die het nooit zullen kunnen of willen begrijpen. Gelukkig hebben we de tijd thuis met ons tweetjes leren appreciëren.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“De krant lezen met een drankje erbij, daar geniet ik van! Ook wat tokkelen op mijn laptop of gezellig samen televisie kijken geeft me een gevoel van rust.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“De enige vorm van medische dienstverlening is de dagelijkse verpleegdienst die langskomt. En om de twee weken komt de poetsvrouw langs. Ik kook, was en strijk zelf. Kokkerellen zie ik als ontspanning. Verder hebben we een traplift, verhoogd toilet en een aangepaste zetel die ons dagelijks leven vergemakkelijken.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby's en je familieleven?
“Specifieke hobby’s heb ik niet echt. We hebben geen kinderen en maar weinig familieleden. Mijn vrouw heeft enkel een nicht en ik heb twee broers die vrijgezel zijn. Ik probeer wel elke week eens binnen te springen bij mijn ouders, maar zo’n bezoekje kan natuurlijk niet te lang duren.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Doe zo verder, want je doet zeker en vast je best. Neem het niet persoonlijk wanneer je zorgbehoevende wat nors doet, hij of zij heeft het ook niet gemakkelijk. Zorgbehoevende personen beseffen meestal wel dat ze zo van jou afhangen en kunnen zich schuldig voelen, wat niet nodig is.”

Meer weten over Guido? Bekijk zijn profiel voor de laatste updates en geef hem een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      5 reacties       13 december 2019
Bea M. liet reactie achter

Een dikke proficiat Guido!
Fantastisch wat je doet!

Een hartelijke groet,
Bea

Liliane C. liet reactie achter

Proficiat Guido !
Ik heb ook twaalf jaar voor mijn bedlegerige man gezorgd en ontving heel veel vriendschap van hem .ik zou nog alle dagen voor hem willen zorgen ! Hij is helaas zeven jaar terug overleden .Indien je in de omgeving van Waasmunster woont wil ik jullie gerust es verrassen met een bezoekje .En geniet van elk moment ...samen zijn is gelukkig zijn !

Frieda v. liet reactie achter

Proficiat Guido

voor wat je doet , ik verzorgd mijn man al 19 jaar met dementie

groetjes Frieda

Annita M. liet reactie achter

Proficiat doe zo door en wens je veel goede moed

Ruth V. liet reactie achter

Met veel bewondering heb ik je antwoorden gelezen Guido. Zo fijn dat je voor je vrouwtje zorgt en voor het huishouden. Wij hebben ook (spijtig genoeg) geen kinderen maar dat maakt onze band nog hechter naar mijn gevoel. Zie elkaar maar verder zeer graag want dat is het allermooiste wat er is! Fijn eindejaar samen lieve mensen, liefs Peter en Ruth

Mantelzorger van de week: Rita Jacobs

Rita zorgt, samen met haar broer en zussen, voor haar moeder van 84 jaar. Hoe ervaart Rita haar taken als …

mantelzorger van de week      2 reacties

Ervaring met (risico op) drukletsels?

Hogeschool Gent voert een onderzoek uit naar drukletsels. Zorgde jij al voor iemand die last had van of moest opletten …

belangen      0 reacties