Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Dirk Van de Poel

Dirk neemt de zorg op voor Fons, zijn buur. Een toevallige ontmoeting groeide uit tot een hechte vriendschap. En naarmate Fons ouder werd, ging Dirk meer en meer voor hem zorgen. Van het begrip ‘mantelzorger’ had hij in het begin nog niet gehoord. Maar nu is hij met plezier mantelzorger en vertrouwenspersoon voor Fons! Hoe doet Dirk het? Wij stelden hem onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Fons woonde op de route die ik fietste van thuis naar het werk. Steeds wanneer ik voorbij fietste groetten we elkaar. Toen ik op een dag een praatje met hem maakte, bleek hij het moeilijk te hebben. Ik voelde enorm met hem mee en ik kon zijn verhaal niet meer uit mijn hoofd zetten. Ik ben terug naar Fons gegaan en ik heb hem beloofd dat ik hem zou helpen. Vanaf die dag, in 1992, ben ik dagelijks bij hem langsgegaan. Het deed me deugd dat hij hierdoor terug begon te genieten van het leven.”

“In 1994 heb ik samen met m’n ouders het huisje van mijn overleden grootouders opgeknapt. Toen de opknappingswerken voltooid waren, besloten we om Fons er te laten wonen. Zijn huis begon meer en meer ouderdomsmankementen te vertonen. Bovendien was het ook voor mij gemakkelijker dat Fons naast ons kwam wonen. Naarmate Fons ouder werd, had hij steeds meer zorg nodig. En zo word je mantelzorger voor je het goed en wel beseft.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“De zorg voor Fons is een heel groot deel van mijn leven geworden. Daar sta ik niet altijd bij stil. Wanneer ik niet op het werk ben, ben ik steevast in Fons z’n buurt. De zorg voor hem is mijn prioriteit. Het begint me wel te dagen, dat ik daardoor heel wat andere dingen moet missen. Toch zou ik het direct opnieuw doen!”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Tijdens een ritje met de auto kijkt Fons graag rond. En als het zonnetje schijnt, kuieren we wat op de dijk in Blankenberge. Met een gezegende leeftijd van 87 jaar kan Fons nog volop genieten van de kleine dingen in het leven.”

“Hij haalt ook vaak aan hoeveel geluk hij wel heeft met zo’n mantelzorger, zowel tegen bekenden als onbekenden. Dat is een grote motivatie voor mij! Je voelt echt dat hij enorm dankbaar is. Dan weet je dat je met iets goeds bezig bent. Misschien komt er ooit wel een moment waarop Fons niet meer beseft dat er voor hem gezorgd wordt, dan nog zal ik door doen.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Ik heb het erg moeilijk wanneer hij zich niet goed voelt of ziek is. Fons vindt het vooral pijnlijk om te beseffen dat hij niet meer ver kan stappen zonder hulp. Tijdens die momenten leef ik enorm met hem mee. Zelf zou ik het er ook moeilijk mee hebben.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Ik wandel zéér graag. In het weekend neem ik Fons mee naar een taverne. Terwijl hij dan tussen het volk zit, doe ik een wandeling in het bos. Dat vind ik ontspannend. Toch is er steeds die tijdsdruk: ik mag niet té lang wegblijven voor Fons. Nadien eten we samen een pannenkoek, drinken we een koffie en kletsen we wat bij.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Neen. Tijdens de werkuren kan ik terugvallen op de hulp van mijn ouders. Zij houden steeds een oogje in het zeil. Voor de rest zijn alle dingen voor mij: koken, de was, de maandelijkse doktersbezoeken, …”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Buiten de werkuren besteed ik 99,9% van mijn tijd aan de zorg voor Fons. Hobby’s heb ik al lang niet meer. Ik probeer Fons ook bij zoveel mogelijk dingen te betrekken. Wanneer ik bijvoorbeeld op familiebezoek ga, is Fons er steeds bij.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Ik zou zeggen: zorg dat er voldoende tijd voor ontspanning is. Maar ik begin te beseffen dat ik op dat vlak misschien een slechte raadgever ben. Ik zou meer tijd voor mezelf moeten vrijhouden, maar ik kan het niet loslaten. Ik heb me er nu ook al bij neergelegd dat dit mijn leven is.”

Meer weten over Dirk? Bekijk zijn profiel voor de laatste updates en geef hem een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      6 reacties       22 december 2016
Lies S. liet reactie achter

Een warm hartje voor jou Dirk!

Patrick V. liet reactie achter

Een dikke chapeau!

Bea M. liet reactie achter

Dirk,
Een dikke proficiat!
Fijne eindejaarsdagen voor jou, Fons en familie!
Het allerbeste voor 2017!
Van Harte,
Bea

Dirk V. liet reactie achter

dank u voor de toffe reacties.
aan iedereen een fijne kerst , en men beste wensen voor 2017.

Anne D. liet reactie achter

Ik vind dit een heel mooi verhaal.
Dikke pluim Dirk voor al je inzet voor Fons.

Ines M. liet reactie achter

Een dikke chapeau!

Bespreek je mantelzorgtaak met je werkgever

Mantelzorg verlenen en je job met voldoende focus en toewijding uitvoeren, is niet vanzelfsprekend. Krijg je de combinatie niet onder …

werk      0 reacties

De erkenning als mantelzorger met of zonder sociaal recht: nieuw sinds 01/09/2020

Veel mensen zorgen voor een zieke partner, een kind met een beperking, een hulpbehoevend familielid of een bejaarde buur. Sinds …

wetgeving financieel      0 reacties