Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Denise Manteleers

Denise, vroeger medisch secretaresse, is 71 jaar. Ze zorgt voor haar man Jozef. Die is al vaak door het oog van de naald gekropen. Maar Denise was en is er altijd, als een rots in de branding. Hoe houdt ze het vol? Wij stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Mijn man, Jozef, kreeg darmkanker. We wisten eigenlijk niet of hij er nog ging doorkomen. Daardoor ben ik een jaar vroeger op pensioen mogen gaan. Sindsdien zorg ik voor hem. Eigenlijk zorgen we voor elkaar, want ik ben diabetespatiënt. Dus ook ik voel me vaak niet zo goed.”

“Twee jaar geleden heeft Jozef een infarct gekregen en is hij invalide geworden. Vorig jaar heeft hij een aneurysma gehad. Toen is hij echt door het oog van de naald gekropen. Sindsdien is hij verlamd aan het onderlichaam. Hij kan wel nog stappen, maar zichzelf aankleden of dingen ronddragen lukt niet meer. Dat betekent dus dat er voor mij een aantal taken bijkwamen.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Je moet altijd een beetje opgeven. Toen Jozef twee jaar geleden werd opgenomen in het ziekenhuis, werkte ik mee aan de musical ‘Jesus Christ Superstar’, dat heb ik moeten opgeven. Toen hij terug thuis kwam, hebben we de draad waar mogelijk weer opgepikt.”

“Jozef kan zich er niet zo goed bij neerleggen dat hij bepaalde dingen niet meer kan. Hij doet liefst nog zoveel mogelijk zelf. Zo hebben we een oude handtas aangepast zodat hij er dingen mee kan ronddragen. Er komt heel wat herorganiseren bij kijken! Dat is niet altijd gemakkelijk!”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Jozef is onlangs 75 jaar geworden. De kinderen zijn dan langsgekomen om nog eens te blijven eten bij ons. Dat was heel gezellig. Tijdens Kerst en Pasen kunnen we dat niet meer doen. Gelukkig kunnen we dan langsgaan bij de kinderen.”

“We genieten van de kleine dingen des levens: de diertjes die in de tuin langskomen bijvoorbeeld. Hiervoor hebben we speciaal een eekhoorn- en vogelhuisje geïnstalleerd. Ik geniet ervan wanneer we dingen samen kunnen doen. Vroeger gingen we elke dinsdag naar de film. We zijn echte filmfans. Vorige week was het er eindelijk nog eens van gekomen. Dat was echt heel leuk en pure nostalgie. De cinema is ook heel toegankelijk voor mensen met een beperking."

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

"Ik heb het ’s morgens en ’s avonds vaak moeilijk. Vroeger waren er veel meer knuffelmomenten ’s morgens. En ’s avonds wordt hij snel moe. Hij leest veel en kijkt veel televisie. Plots zegt hij dan dat hij gaat slapen. Als ik dan bovenkom, dan voel ik me alleen. Aangezien Jozef erg onrustig slaapt, slapen we ook niet meer samen."

"Vroeger was samen naar de winkel gaan ons vaste uitje. Dat lukt nu niet meer omdat Jozef niet meer zo lang kan wandelen. Ook een museum bezoeken of een wedstrijd bekijken, zit er niet meer in."

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Ik schrijf veel van me af. Zo kan ik gemakkelijk uiten wat ik allemaal voel. Ik heb zelfs een boek geschreven over onze situatie. Op regelmatige basis een activiteit doen, lukt me niet. Maar zo nu en dan ga ik bijvoorbeeld wel helpen bij de opera van Alden Biesen. Daar maak ik mee de kostuums. Als ik naai, vergeet ik alles even. Van de hele opera maak ik dan een naslagwerk met tekst en foto’s. Dat is een creatieve uitlaatklep! Ook pik ik graag een tentoonstelling mee. Onlangs ben ik naar de tentoonstelling van Jheronimus Bosch in ’s-Hertogenbosch gegaan.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

"Mijn broer en zus zijn thuisverplegers. In de beginperiode kwamen ze geregeld langs om Jozef te verzorgen. Dat was echt een verademing voor mij! Nu komt er elke dag thuisverpleging over de vloer. Ook komt er iemand poetsen. Mijn broers, zussen en mijn kinderen helpen allemaal heel goed mee!"

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en tijd voor de familie?

"Dat lukt vrij goed. Naast de zorg, gaat familie altijd voor. Ik ben bijvoorbeeld superblij wanneer de kleinkinderen nog eens blijven slapen. Toen ze jonger waren, gebeurde dat vaker. Nu blijven ze wel eens slapen als het Pukkelpop is. Dat is natuurlijk handig, want we wonen echt vlabij."

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

"Laat je niet hangen! Trek elke dag mooie kleren aan. Dat doet je onmiddellijk veel beter voelen. Ook mijn man wordt daar blij van. In het begin had ik daar gewoon geen tijd voor. Maar nu maak ik er tijd voor."

Meer weten over Denise? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      1 reactie       08 april 2016
Lisa L. liet reactie achter

Volhouden Denise! Je moet inderdaad wat opgeven, maar de liefde die je ervoor in de plaats krijgt is het volledig waard!

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties