Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Anita De Baerdemaker

Anita is 1,5 jaar mantelzorger en zorgt voor haar moeder van 87 jaar en ook een beetje voor haar zus. Ze werkt als technisch secretaris op de dienst Wegeniswerken voor de cel stadsmeubilair van de stad Brussel. Dankzij het zorgverlof 'bijstand aan een zieke oudere' kan ze gedurende zes maanden vier vijfde werken. Hoe ervaart Anita haar taken als mantelzorger? Wat zijn de mooie en minder mooie momenten? Wij stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Na een ziekenhuisopname 1,5 jaar geleden werd duidelijk dat mama niet meer alleen kon wonen. Zij is eerst in de boerderij van mijn broer, en later in het hotel van mijn zus, gaan wonen. Mama hield tot 3 à 4 jaar geleden een café open en woonde daar dan boven. Maar door haar ziekte kon dat niet meer.”

“Ze was al een tijdje ziek, ook was ze al geopereerd voor cataract. En door een auto-ongeval, waar ze veel breuken aan overhield, staat nu haar ene been niet meer recht. Dus ook voor de ziekenhuisopname zorgden we al een beetje voor haar. Ze is misschien niet meer mobiel, maar mentaal is ze wel nog heel erg goed.”

“Mijn zus neemt de dagdagelijkse zorgen op zich omdat mama bij haar inwoont. Ik doe de was, administratie en alles wat met mutualiteit en doktersbezoeken te maken heeft. Meestal ben ik meer gemotiveerd om haar was te doen dan die van mezelf. Ik overleg ook wel met mijn andere broers en zussen wie wanneer eens kan inspringen.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Ik vind het volkomen normaal dat ik voor mijn moeder zorg. Zij heeft namelijk heel haar leven voor ons gezorgd. Dat was niet altijd evident, want wij waren met acht thuis. Tot voor haar ziekenhuisopname organiseerde ze nog elk jaar een groot familiefeest voor 50 man en dan kookte ze voor iedereen. Meestal was dat vol-au-vent, dan was ze al een week op voorhand kip aan het koken en balletjes aan het rollen.”

“Mantelzorg vertrekt vanuit het hart. Je wil dat gewoon doen voor die persoon. Je kan geen vergoeding op dat soort zorg plakken: het is onbetaalbaar! We krijgen de gemeentelijke mantelzorgpremie, maar daar doen we het niet voor! Het is een morele keuze. Bovendien vind ik de zorg voor mijn moeder gemakkelijk omdat we zo’n goede band hebben! Zij heeft me mijn hele leven lang zoveel gegeven, ook dat is onbetaalbaar.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Alles wat ze mij nu nog vertelt: de levenswijsheid die ze mij nog meegeeft of de verhalen over haar leven, zou ik absoluut niet willen missen. Ook de uitstapjes die we doen: samen naar het toneel of ballet gaan, koester ik. Het is leuk om te zien dat zij nog zoveel plezier heeft aan die uitstapjes!”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Als er teveel dingen tegelijk worden gevraagd, krijg ik het moeilijk. Het gaat dan vooral om organisatorische dingen. Met mijn moeder heb ik het niet echt moeilijk, maar soms moet ik wel eens bemiddelen tussen mijn moeder en mijn zus. Mijn zus runt een zaak, dat vraagt natuurlijk haar aandacht. En ze wil dan wel zorgen voor mama, maar soms is het gewoon teveel voor haar. Mama wil graag meehelpen, maar dat gaat niet. Beiden komen ze dan hun verhaal tegen me doen en dan probeer ik te bemiddelen. Ik bewonder enorm mijn zus, omdat ze mama in huis heeft genomen. Dat is toch een hele opdracht! Want wanneer ik ’s avonds naar huis ga, zit mijn mantelzorgtaak er toch voor even op.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Elke maandagavond doe ik tai chi. Dat is heilig! Daar kom ik echt tot rust. Ik volg ook graag cursussen om op zoek te gaan naar de zin van het leven. Zo heb ik al voetreflexologie, shiatsu, … gevolgd. Ik heb die dingen nodig om zelf goed te blijven. Want als ik zelf niet goed ben, kan ik ook niet zorgen voor iemand anders.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Mijn mama heeft een verpleegster die elke dag komt. En een keer per week komt er iemand om te kuisen.”

7. Hoe hou je de balans tussen je werk, je privéleven en de zorg voor je moeder?

“Ik heb geen kinderen en mijn partner is heel begripvol. Mama zegt vaak “moet je geen eten maken voor je vriend” of “je vriend zit nu weeral alleen thuis”. Zijn moeder is niet hulpbehoevend. Zij is 83 jaar, maar kan nog alles zelf. Daar hebben we wel geluk mee. Als ik naar mama ga, gaat mijn vriend op bezoek bij zijn moeder.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Gun jezelf wat tijd! Je kan mantelzorg moeilijk in uren vatten. Maar voor je het weet, ben je er heel de tijd mee bezig. Het is belangrijk dat je tijd voor jezelf overhoudt. Voor mij is dat mijn maandagavond tai chi. Nog een tip: maak waar mogelijk gebruik van de bestaande dienstverlening: de thuiszorgdiensten, de vervoersdiensten, enz. Ze zijn er voor!”

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      2 reacties       19 februari 2016
Lies S. liet reactie achter

Een goede tip Anita! Soms vergeet ik wel eens iets voor alleen voor mezelf te doen. Daar moet ik nog aan werken!

Carine B. liet reactie achter

Een hele mooie getuigenis Anita.
PS : ik ben de dochter van Nelly die in de zomer de kamer van je mama deelde...

Diabetes onder de loep

14 november was het Wereld Diabetesdag. Maar wat houdt die ziekte nu juist in? Welke misverstanden bestaan er en hoe …

gezondheid      0 reacties

Gratis online cursussen

Veerkracht is enorm belangrijk, zeker voor mantelzorgers. Daarom organiseert Samana online infosessies om jouw veerkracht te versterken. Het enige wat je …

vrije tijd      0 reacties