Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Agnes Blevi

Samen met haar zus, Anita, zorgt Agnes voor haar moeder. Dat doet ze met heel veel liefde. Want elke dag met haar moeder ervaart ze als een geschenk. Toch zijn goede afspraken, zeker met twee mantelzorgers, van groot belang. Wat zijn haar tips voor andere mantelzorgers? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Samen met mijn zus ben ik mantelzorger voor onze moeder. Na het overlijden van onze vader, is het stilletjes aan bergaf gegaan met haar. Dat zowel emotioneel als fysiek. Onder andere een val heeft haar blijvende ongemakken bezorgd. We hebben er echter nooit aan gedacht om haar naar een woonzorgcentrum over te brengen. Moeder woont bij mijn zus. Met twee kunnen we de zorg voorlopig goed aan.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Ondanks haar leeftijd, weldra 88 jaar, is moeder nog helder van geest, maar beperkt in haar bewegingen. We organiseren ons al naargelang haar gemoedstoestand. Soms moet er in ons privéleven eens iets schuiven. Dat is niet altijd makkelijk, maar het is wel haalbaar. En andersom heeft moeder ook begrip voor wat er zich in ons leven afspeelt en hoe we het aanpakken.”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Elke dag dat zij nog bij ons is, is een geschenk! Ze doet nog steeds haar zegje en dat leidt weleens tot grappige situaties. We geven haar de ruimte en tijd om haar haar ding te laten doen, zoals ze het haar hele leven gewend is. Bepaalde gewoontes zijn erg belangrijk voor haar. Ze heeft een sterk karakter. Soms brengt dat eens een misverstand met zich mee, maar eens dat uitgepraat is, zien we haar weer lachen. Dat is voor ons de grootste cadeau.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Moeilijk zouden we het niet echt noemen, maar soms is moeder een tikkeltje veeleisend en eigenzinnig. Haar timing is belangrijk, en voor haar zelfs prioritair. Maar niet alles loopt altijd van een leien dakje. Relativeren is dan de boodschap, en toch ook voet bij stuk houden.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Mijn zus en ik zijn beiden recentelijk met pensioen gegaan, wat ons meer speelruimte geeft om ons privéleven wat anders in te richten. Niet langer moet alles strak getimed worden rond de job en het huishouden. De ontspanningsmogelijkheden zijn omwille van COVID-19 ietwat beperkt en ook het sociale leven staat op een laag pitje. Je voelt wel dat je, als mantelzorger, nood hebt aan een goeie babbel met vrienden en familie. Dus hopelijk kan dat snel terug. Verder geniet ik van een middagje shoppen, een gelaatsbehandeling, een wandeling met de hond, een terrasje doen, …” 

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Voorlopig nog niet.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je job, je hobby’s en je familieleven?
“Relativeren is erg belangrijk. Daarnaast is het ook van belang de agenda goed bij te houden, goede afspraken te maken en wat tijd vrij te houden voor jezelf.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Je hebt maar twee ouders. Dus als het mogelijk is om voor hen te zorgen, zou ik dat zeker doen. Niet elke zorginstelling is namelijk de ideale laatste verblijfplaats voor onze ouderen. Wanneer de ouders bij je inwonen, is het wel allemaal iets moeilijker te organiseren. Dus is het superbelangrijk goede afspraken te maken en toch ook een eigen privéruimte te behouden. Verder moet je de dingen ook kunnen relativeren. Anders ken je geen innerlijke rust en ga je misschien over de rooie. Een laatste tip: je moet geen schuldgevoelens hebben omdat je dienstverlening onder de arm wil nemen. Het zal je leven een pak makkelijker maken!”

Meer weten over Agnes? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      3 reacties       16 oktober 2020
Bea M. liet reactie achter

Proficiat Agnes ! Doe zo voort !


Een hartelijke groet,
Bea

NOÊLA D. liet reactie achter

Proficiat Agnes en Anita.
Met de goede zorgen voor jullie moeder wat is dit mooi.
Maar neem ook een moment voor jullie zelf.
Lieve gr.N.D.J.

Lisa V. liet reactie achter

Proficiat Agnes en Anita. Spjtig dat elk verhaal en beleving niet altijd zo positief kan verlopen.

Mantelzorger van de week: Chris Veekmans

Chris werd plots en onverwacht mantelzorger voor zijn vrouw Ann. Ze zijn nu twee jaar verder. Hoe ervaart Chris de …

mantelzorger van de week      6 reacties

Save the date: 23 juni is ‘Dag van de mantelzorg’

Naar jaarlijkse gewoonte staat 23 juni volledig in het teken van de mantelzorger. Het is een dag waarop mantelzorgers bedankt …

actua      0 reacties