Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Inpakken en wegwezen! Of toch niet?

De zomer draait op volle toeren en iedereen wil genieten van een deugddoende vakantie. Ook mensen met een chronische ziekte en hun mantelzorgers willen graag op adem komen, maar voor hen is dat niet altijd even vanzelfsprekend. Samana heeft bij 400 chronisch zieken gepolst naar de drempels die zij ervaren om met vakantie te vertrekken. Door een reis op maat aan te bieden willen ze tegemoetkomen aan de noden en behoeften van deze specifieke groep.  

In 2018 spendeert een Belgisch gezin gemiddeld 2.318 euro aan vakantie. Dat is 6% meer dan vorig jaar en België scoort zo een stuk hoger dan het Europees gemiddelde van 1.957 euro. Volgens de 18e vakantiebarometer van Europ Assistance vertrekt 63% van de Belgen dit jaar op reis en is er een daling van het aantal korte vakanties en een stijging van de langere vakanties. Veel vakantiepret dus, maar niet voor iedereen.

Mensen met een chronische ziekte, bijvoorbeeld, hebben er ook nood aan om – samen met hun mantelzorgers – even op adem te komen. Bij een reis met een langdurig zieke komt er vaak een heleboel extra geregel bij kijken, waar de ‘gezonde’ Belg niet bij stilstaat. Samana heeft recent een panel opgesteld waar ondertussen al 400 mensen met een chronische ziekte lid van zijn. Bij dat panel hebben ze gepeild naar drempels die zij ervaren wanneer ze met vakantie gaan.  

Vakantie(geld) voor iedereen!
Uit die bevraging blijkt dat er maar 42,5% van de panelleden dit jaar op reis gaat en 52,5% getuigt dat ze een vakantie simpelweg niet kunnen betalen. De helft van diegenen die tóch met vakantie gaan, hebben jaarlijks een maximumbudget van 1.500 euro om aan vakantie te besteden. Samana ijvert al lang voor een volwaardig vakantiegeld en wil op zijn minst dat het bedrag wordt opgetrokken tot het gemiddelde bedrag dat gepensioneerden jaarlijks aan vakantiegeld ontvangen.

Afhankelijk van de gezinssituatie, het statuut en de duur van de arbeidsongeschiktheid ontvangt iemand met een chronische ziekte jaarlijks tussen de 320 en 600 euro. Een gepensioneerde werknemer daarentegen heeft – ook hier weer afhankelijk van de gezinssituatie – recht op vakantiegeld tot 960 euro.

Vakantie op maat
Naast het financiële aspect is er uiteraard ook de praktische kant van het verhaal. De bevraging maakt duidelijk dat het voor bijna de helft van de panelleden door hun ziekte onmogelijk is om met vakantie te vertrekken en meer dan 15% vindt een vakantie te veel geregel en gedoe. Daarnaast zijn vakantiebestemmingen vaak niet aangepast aan de noden en behoeften van mensen met een chronische ziekte. Daardoor beslissen ze er vaker voor om thuis te blijven en hun familieleden alleen met vakantie te laten vertrekken.

Samana organiseert jaarlijks zo’n 300 reizen voor langdurig zieke personen en hun mantelzorgers. Van 20 tot en met 24 augustus wordt het zorgverblijf Ter Duinen in Nieuwpoort omgetoverd tot een oase van rust. Op de planning staan tal van activiteiten die mantelzorgers moeten leren omgaan met spanning en stress. Ook worden er lichaamsoefeningen georganiseerd en zullen wandelingen aan de ijzermonding zorgen voor de nodige ontspanning. Terwijl de mantelzorgers voor een keertje aan zichzelf kunnen denken, staat een team van vrijwilligers klaar om voor hun hulpbehoevend familielid te zorgen. De kostprijs van de reis bedraagt 500 euro en CM-leden betalen 310 euro.

Ga snel een kijkje nemen op: https://www.samana.be/vakanties/!

reiskriebels      0 reacties       30 juli 2018

Mantelzorger van de week: Chris Veekmans

Chris werd plots en onverwacht mantelzorger voor zijn vrouw Ann. Ze zijn nu twee jaar verder. Hoe ervaart Chris de …

mantelzorger van de week      6 reacties

Save the date: 23 juni is ‘Dag van de mantelzorg’

Naar jaarlijkse gewoonte staat 23 juni volledig in het teken van de mantelzorger. Het is een dag waarop mantelzorgers bedankt …

actua      0 reacties