Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Zo boost je je geluk

Op 21 januari is het National Hugging Day of Wereldknuffeldag. Voorlopig kan je enkel je knuffelcontact in de armen vliegen. Is dat je zorgbehoevende? Neem elkaar dan maar eens extra goed vast, want het is gezond en maakt gelukkig. 

De Amerikaanse psycholoog Kevin Zaborney lanceerde Wereldknuffeldag in 1986. Land voor land veroverde zijn initiatief de wereld. Maar waarom is knuffelen nu zo goed voor je?


Vertrouwen en gezondheid
Wanneer je iemand knuffelt, komt er oxytocine vrij in je lichaam. Dat hormoon speelt een belangrijke rol bij hechting en vertrouwen en is essentieel om gevoelens van liefde en verbondenheid te ontwikkelen. Daarnaast linken wetenschappers het hormoon ook aan een lagere bloeddruk, stressvermindering, een beter immuunsysteem en een lager risico op hartaandoeningen. Wie wil dat nu niet?

Ook wie kampt met angsten, zou beter wat vaker knuffelen. En zelfs een kleine aanraking doet al wonderen voor mensen die weinig zelfvertrouwen hebben. In een romantische relatie zijn knuffels ook van belang. Zorg je voor je partner, vergeet hem of haar dan niet regelmatig vast te pakken. Zijn jullie geen ‘knuffelaars’? Probeer elkaar toch eens wat vaker te omarmen. Wie weet merk je na een paar dagen wel een positief effect! Als knuffelen fysiek moeilijk is, is een simpele aanraking ook al een goed idee. Hou bijvoorbeeld elkaars hand even vast wanneer jullie televisie kijken. 

liefde in tijden van mantelzorg      0 reacties       13 januari 2021

Mantelzorger van de week: Joëlle Claesen

Joëlle verloor haar echtgenoot aan kanker. Tijdens zijn strijd tegen de genadeloze ziekte, stond ze als partner en mantelzorger zoveel …

mantelzorger van de week      3 reacties

Online infosessie: omgaan met rouw

Een naaste verliezen is altijd moeilijk, zeker als je hem of haar mantelzorg verleende. Plots kom je in een zwart …

beleving      0 reacties