Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

“Seks komt op de tweede plaats”

Een hele maand lang hebben we het op Ma-zo over ‘liefde in tijden van mantelzorg’. Moeilijk is het zeker, maar niet onmogelijk. We stelden onze vrijwillige schrijfsters enkele vragen over het thema. Hier aan het woord: Denise.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

“In 1963 ben ik als medische secretaresse beginnen werken in een ziekenhuis. Mijn man, Jozef, ging een half jaar later in datzelfde ziekenhuis als laborant aan de slag. Hij koos mij en zo begon ons verhaal. Een verhaal dat al 50 jaar lang blijft duren. En het loopt nog steeds verder, in goede en kwade dagen.”

Wat betekent voor jou onvoorwaardelijke liefde?

“Onvoorwaardelijke liefde is voor mij: elkaar kunnen vertrouwen. Doorheen je leven kom je heel wat mensen tegen, dat geldt ook voor je partner. Je niet laten gaan en niet jaloers zijn, is de boodschap. Steun elkaar beroepsmatig en ook in de hobbysfeer. Liefde betekent ook dat je de ander er weer bovenop helpt wanneer die ziek is. Dat doe je door optimistisch te blijven, ook als de ander het even niet ziet zitten.”

Verandert zorg de liefdesrelatie? Hoe?

“Zeer zeker! Mijn man heeft heel wat meegemaakt. Voor sommige gevoelens is er geen ruimte meer. Zo komt het seksuele op de tweede plaats te staan. Op de eerste plaats staat het ‘zorgen voor …’.”

Welke impact heeft mantelzorg op emotioneel en relationeel vlak?

“Door mantelzorg verandert je leven van koers. Dag in, dag uit ben je met zorg bezig. En naast ‘zorgen voor …’ komen er ook de nodige kopzorgen bij kijken. De verliefdheid ebt weg. Nu ik ouder ben, heb ik ook minder behoefte aan geknuffel. Gewoon lief en begripvol zijn tegenover elkaar en ik voel me de koning te rijk.”

Ben jij of is jouw partner veranderd door de zorg?

“We zijn allebei veranderd. Je zit heel de tijd in een bepaalde flow om het elkaar zo comfortabel mogelijk te maken. Toch is het elke dag opnieuw een uitdaging om alles rond te krijgen. Mijn leven nu is helemaal anders. Maar je kan de tijd niet terugdraaien.”

Plannen jullie nog romantische uitjes?

“Zeker en vast! We doen nog geregeld een uitstapje, zoals naar C-mine in Genk. Vorige week zijn we naar ‘La La Land’ gaan kijken in de cinema. We zaten alleen met ons tweetjes in de zaal, lekker gezellig. Nadien zijn we samen een koffietje gaan drinken. Dat zijn uitjes perfect op maat: rustig en aangenaam. De laatste consultatie bij de specialist gaf ons niet echt goede hoop. Hij zei dat we alles rustig aan moeten doen en genieten van de mooie momenten. Dus dat proberen we nu ook te doen. Wanneer ik Jozef zie genieten tijdens één van onze uitjes, word ik zelf ook gelukkig.”

Hebben jullie plannen voor valentijn?

“Ik heb niets speciaals gepland. Vorige week wou ik twee nieuwe krukken kopen in de thuiszorgwinkel. Toen we op stap waren in Hasselt, kocht ik een mooi gebakje voor Jozef. Dat wou ik eigenlijk op valentijn geven, maar toen ik wegging zei de verkoopster dat ik dat gebakje niet kon bijhouden tot valentijn. Daarom kreeg hij vorige week al een vervroegd valentijnsontbijt, met alles erop en eraan.”

Vul aan: liefde in tijden van mantelzorg is ...

“ … liefde die omgezet wordt naar trouwe zorg voor de ander. Seks komt op de tweede plaats te staan. Het is belangrijk de situatie te aanvaarden. Voor mij is ‘liefde in tijden van mantelzorg’ echte liefde. Maar wat is liefde? Als je jong bent, is dat misschien een combinatie van ‘vlinders in de buik’, elkaar graag zien en van tijd tot tijd een goede vrijpartij. In tijden van mantelzorg is dat helaas wat anders.”

Wil je meepraten over het thema? Deel je mening op ons forum!

liefde in tijden van mantelzorg      4 reacties       14 februari 2017
Guido V. liet reactie achter

Mooie tekst Denise. Mij werd ook voorgesteld hier iets over te schrijven, maar kon en wou het niet. Ik kan me volledig achter je tekst verschuilen. Dank.

Nicole S. liet reactie achter

Lijkt me niet gemakkelijk om over dit thema iets neer te schrijven! Toen ik nog mantelzorger was voelde ik net hetzelfde. De liefde is er wel nog, zeker en vast, maar die wordt gewoon anders. En naarmate de persoon verandert (bijvoorbeeld door dementie) heb je enkel nog de mooie herinneringen aan de persoon waar je ooit op verliefd geworden was. Maar de echte persoon is weg ...

Dominique M. liet reactie achter

Zelf heb ik het moeilijk mee als het je overkomt op je 38 jaar.Nu reeds 9 jaar verder...

Karel S. liet reactie achter

Het thema Liefde ligt bij deze gevoelig bij mantelzorgers en hun partners._ Je hebt de zorg voor je partner je weer dat hij of zij afhankelijk is en hulp - behoevend ! Dag in dat uit bezig zijn met zorg voor de ander is de Liefde beleven op een Hoger.Plan . Er zijn voor elkander en zorg dragen is het mooiste wat er.bestaat ! Groetjes Karel ☺

Diabetes onder de loep

14 november was het Wereld Diabetesdag. Maar wat houdt die ziekte nu juist in? Welke misverstanden bestaan er en hoe …

gezondheid      0 reacties

Gratis online cursussen

Veerkracht is enorm belangrijk, zeker voor mantelzorgers. Daarom organiseert Samana online infosessies om jouw veerkracht te versterken. Het enige wat je …

vrije tijd      0 reacties