Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Kerstcadeaus voor zorgbehoevenden

Is je zorgbehoevende een persoon met dementie? Dan vind je het misschien moeilijk om een gepast kerstcadeau te vinden. Wij helpen je op weg! 

Herkenbaarheid
Confronteer je zorgbehoevende niet met zaken die hij niet meer kan of moeilijk zou begrijpen. Moeilijke spelletjes, boeken zonder beeldmateriaal, ingewikkelde toestellen … zijn no-go’s. Voor personen met dementie is het verleden belangrijk en herkenbaar. Probeer eventueel een voorwerp, boek of film te bemachtigen uit of over een periode waar de persoon zich goed bij voelt. 

Herkenbaarheid is belangrijk. En die vind je ook in muziek. Ga bijvoorbeeld op zoek naar muziek uit de kindertijd of van een artiest waarvan je zorgbehoevende fan is of was. 

Visualisatie
Het geheugen van personen met dementie werkt vaak erg visueel. Fotoboeken, kunstboeken … Ook als deze niet uit een herkenbare periode komen, is de kans groot dat ze in de smaak vallen. 

Ook leuk: tegenwoordig kan je allerlei voorwerpen laten personaliseren. Maak bijvoorbeeld eens een kalender met leuke familiefoto’s of schenk een tas met een foto die een mooie herinnering naar boven brengt.

Persoonlijk
Net zoals bij andere personen, is een cadeau dat aansluit bij een persoonlijke interesse ook een goed idee. Houdt de persoon van breien, bakken, schilderen, sport …? Je vindt vast iets dat aansluit bij een passie. Of probeer net opnieuw interesse op te wekken voor een hobby van vroeger.

liefde in tijden van mantelzorg      0 reacties       10 december 2020

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties