Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Intimiteit in een zorgrelatie

Lijdt je partner aan een chronische ziekte of beperking? Dan is de kans groot dat jullie intieme relatie op een laag pitje staat. Zeker wanneer jij degene bent die hem of haar mantelzorg verleent. Gelukkig zijn er enkele tips die je kan toepassen als jullie beiden gemotiveerd en in staat zijn hier iets aan te veranderen.

In een doorsnee relatie is intimiteit meestal een vanzelfsprekend en onmisbaar gegeven. Als mantelzorger van je partner kan je het gevoel hebben dat dit bij jullie niet zo is. Misschien zijn jullie vaak erg vermoeid, ben je bang om je zorgbehoevende pijn te doen of voelt hij of zij zich niet zelfverzekerd genoeg. Jij bent misschien degene die je partner helpt bij het wassen of een toiletbezoek: niet erg bevorderlijk voor zijn of haar zelfvertrouwen. We delen graag enkele tips om jullie intieme relatie te onderhouden.

  1. Een intieme relatie bestaat niet enkel uit seks. Je kan elkaar masseren, met elkaar knuffelen …
  2. Ga op ontdekking: welke leuke dingen kunnen we nog? Neem er vrede mee dat intieme momenten niet altijd van een leien dakje zullen lopen.
  3. Help je je partner bij het douchen? Spring er gezellig bij. Zo delen jullie dezelfde ervaring.
  4. Boost het zelfvertrouwen van je zorgbehoevende door aan te tonen dat jij je wel nog aangetrokken voelt, als dat zo is. Als je het eng vindt om na een lange periode plots grote stappen te ondernemen, pak het dan subtieler aan.
  5. Over de zorg hebben jullie waarschijnlijk duidelijke afspraken en verwachtingen van elkaar. Maar is dat ook zo voor jullie seksleven? Leg het onderwerp eens op tafel.
  6. Komt de conversatie over intimiteit en behoeftes niet vlot op gang? Een gesprek bij de huisarts of seksuoloog kan helpen. Zij kunnen ook oplossingen voorleggen. Succes!
liefde in tijden van mantelzorg      0 reacties       30 oktober 2020

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties