Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Wat kan een ergotherapeut voor jou betekenen?

27 oktober was het Dag van de Ergotherapeut. Maar wat doet een ergotherapeut eigenlijk? En welk verschil kan deze persoon maken in het leven van je zorgbehoevende? Je leest het hier.

Een ergotherapeut helpt personen om dagelijkse activiteiten opnieuw uit te voeren. Hij of zij kan de zorgbehoevende in geval van een ziekenhuisopname begeleiden tot en met revalidatie. Tijdens dat proces houdt de therapeut rekening met het leven dat de zorgbehoevende had voor de opname. Maar ook zonder sprake van een opname, kan een ergotherapeut een nuttige rol spelen. 

Langer thuis wonen
Hij of zij oefent samen met de zorgbehoevende om dagelijkse activiteiten uit te voeren, leert nieuwe vaardigheden aan, leert hulpmiddelen gebruiken en geeft advies over aanpassingen in de woning om het leven gemakkelijker te maken. 

Door het dagelijks leven aangenamer te maken voor de zorgbehoevende, heeft dat automatisch hetzelfde effect op de mantelzorger. Kijk maar naar deze video. Daarin zie je hoe ergotherapeute Katrijn van de dienst maatschappelijk werk langsgaat bij Marleen, mantelzorger van echtgenoot Filip die jongdementie heeft. Ook geïnteresseerd in ergobegeleiding en/of woonadvies? Vul dit formulier van de Christelijke Mutualiteit in en de dienst neemt zo snel mogelijk contact met je op. 

gezondheid      1 reactie       26 oktober 2020
Freja M. liet reactie achter

Als ergotherapeut zijnde vind ik het super dat onze meerwaarde voor mantelzorgers kenbaar gemaakt wordt. Naast ergotherapeut ben ik ook mantelzorgcoach (extra onderbouwde vorming gevolgd op Hogeschool Gent) en ben ik mij volop verder gaan verdiepen in wat wij als ergotherapeut voor mantelzorgers kunnen betekenen. Ik bied hier dan ook advies en vorming over aan collega ergotherapeuten.
Wat een ergotherapeut voor een mantelzorger kan betekenen gaat verder dan het adviseren van hulpmiddelen, het toekomstgericht kijken naar het handelen van de hulpbehoevende

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties