Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Waar staat de mantelzorger in de vaccinatiestrategie?

Sinds kort is de lijst met personen die voorrang krijgen bij de inenting tegen het coronavirus bekend. Mantelzorgers staan daar niet bij. Meer nog: ze werden nog niet vermeld in de vaccinatiestrategie. Daar valt wat over te zeggen.

Het Vlaams Mantelzorgplatform merkte op dat mantelzorgers nog geen speciale aandacht kregen bij de uitwerking van de vaccinatiestrategie. Het is nochtans een groep die op zeer regelmatige basis in contact komt met kwetsbare personen. Een recente studie van ‘Lambotte et al.’ onthulde bovendien dat de angst voor besmetting groot is bij mantelzorgers. Zo rapporteerde 82,4% schrik te hebben dat hun zorgbehoevende corona zou krijgen. 61% vreest zelf besmet te worden. 

Fundamentele rol
Met ongeveer 600.000 zijn ze, de mantelzorgers in Vlaanderen. Als een mantelzorger uitvalt door ziekte of quarantaine, kunnen de gevolgen voor de zorgbehoevende enorm zijn. Door de mantelzorger te beschermen met een vaccin, bescherm je onrechtstreeks ook de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood. Geen slecht idee dus. Daarnaast zou (meer) aandacht voor mantelzorgers bij de opstelling van de strategie een teken van erkenning kunnen zijn ­– iets waar veel mantelzorgers naar snakken. 

Ben jij mantelzorger? Laat ons in de reacties weten wat jij ervan denkt.

gezondheid      4 reacties       10 februari 2021
Patrick Z. liet reactie achter

Erkenning en mantelzorg dat zijn soms 2 zaken die moeilijk samengaan.
Idem wat de premie betreft die ik van de gemente krijg. 10 eurokes per maand. Eigenlijk een slag in het gezicht.
Op den duur leer je er mee leven.
Maar eigenlijk wat mij betreft allemaal bijzaak. Het is het begrip 'Mantelzorg' dat telt.
En dat is iets wat voor mij nog altijd op de eerste plaats staat.
Maar wat nu wel niet wegneemt dat de overheid hier nu een serieze steek laat vallen. Soit.

Guido V. liet reactie achter

Ik ben de discussie over wie voorrang krijgt stilaan beu. Iedereen vind wel een reden om vooraan te staan. Ik wacht mijn beurt (volgens leeftijd) wel af.

Sylvain C. liet reactie achter

Kortelings konden wij eindelijk een erkenning als mantelzorger aanvragen. Om nu voorrang voor vaccinatie te krijgen zal voor de Overheid op dit ogenblik ook moeilijk zijn daarover te beslissen aangezien zij wellicht zelf nog geen goed overzicht hebben over het aantal mantelzorgers. We zullen onze beurt dus moeten afwachten.

maureen b. liet reactie achter

ik moet niet klagen...ik heb reeds mijn twee prikken gehad... ik heb het afgelopen jaar veel stress ondervonden omdat ik werkzaam was op een covidafdeling, dit in combinatie met mijn dagelijkse zorg voor mijn moeder...Ik werd wel wekelijks getest maar bleef ongerust omdat ik haar kon besmetten...Ik voel me nu echt opgelucht en meer ontspannen in mijn mantelzorgen...al blijf ik suuuupervoorzichtig en draag ik nog steeds een mondmasker bij haar! Dus ik begrijp zeer goed jullie vraag! En hoop dat iedereen snel aan de beurt komt! groeten, Maureen

Mantelzorger van de week: Chris Veekmans

Chris werd plots en onverwacht mantelzorger voor zijn vrouw Ann. Ze zijn nu twee jaar verder. Hoe ervaart Chris de …

mantelzorger van de week      6 reacties

Save the date: 23 juni is ‘Dag van de mantelzorg’

Naar jaarlijkse gewoonte staat 23 juni volledig in het teken van de mantelzorger. Het is een dag waarop mantelzorgers bedankt …

actua      0 reacties