Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Zorgbehoevenden hebben nood aan daglicht

Een tekort aan daglicht kan een negatief effect hebben op onze gezondheid. En net  zorgbehoevenden lopen het risico niet voldoende blootgesteld te worden aan natuurlijk licht. Dat kan leiden tot klachten zoals prikkelbaarheid of slecht slapen en verhoogt zelfs het risico op een depressie.

Zonlicht is nodig om ons vitamine D-gehalte op peil te houden. Vitamine D zelf is dan weer nuttig voor het behoud van stevige botten en tanden en een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Verder is daglicht een natuurlijke slaappil. Hoe meer natuurlijk licht je overdag ziet, hoe meer melatonine je ’s avonds en ‘s nachts aanmaakt. Melatonine is het hormoon dat instaat voor de controle van je slaap-waakcyclus.

Hoe krijgt de zorgbehoevende voldoende daglicht te zien? Probeer samen buiten te komen. Dat is misschien niet altijd even gemakkelijk, maar weet dat een kwartier per dag al genoeg is. Let erop dat er ook binnenshuis blootstelling aan zonlicht mogelijk is. Open rolluiken en gordijnen en voorzie een comfortabele plek om te vertoeven bij het raam.

beleving      0 reacties       25 oktober 2019

Mantelzorger van de week: Ann Pauwels

Voor Ann is ‘zorgen voor’ dé rode draad in haar leven. Al sinds ze zich kan herinneren, zorgt ze mee …

mantelzorger van de week      7 reacties

Digitaal samenzijn

Omdat echte samenkomsten nog niet kunnen, blijft Samana je ondersteunen met gratis digitale sessies. Het enige wat je nodig hebt …

beleving      0 reacties