Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Wat is mantelluisteren?

Mantelzorgen ken je, maar hoe zit het met mantelluisteren? Als mantelzorger is het interessant om je ervaring te delen. Zo kan je op Ma-zo je verhaal delen met anderen. Maar heb je er ooit al aan gedacht om je verhaal te delen met toekomstige professionele zorgverleners? Door je ervaringen te delen met studenten krijgen ze een beter beeld van de realiteit als mantelzorger.

Samana en UC Leuven-Limburg ontwikkelden het project mantelluisteren. Laatstejaarsstudenten verpleging en orthopedagogie krijgen tijdens dit project de kans om naar ervaringen van mantelzorgers te luisteren. Op die manier kunnen de studenten leren van de mantelzorgers. De luistermomenten vinden plaats tijdens huisbezoek bij de mantelzorgers. Elk traject wordt afgerond met een gezellige ontmoetingsavond. 

Heb je zin gekregen om deel te nemen? Aarzel dan niet. Het is een echte aanrader! Mijn eerste ervaring met mantelluisteren was in het najaar van 2013 toen student Kevin op bezoek kwam. Het voelde wat raar aan om telefonisch met een vreemde af te spreken, maar eens we hadden kennisgemaakt verliepen de gesprekken zeer vlot. Ondertussen zit ik al aan mijn zesde deelname!

Ondanks dat elk gesprek verschilde, gaven de studenten me telkens opnieuw energie. Het verraste me hoe goed ze luisterden. En het gaf me ook voldoening wanneer de studenten tijdens het slotmoment vertelden dat ze veel geleerd hadden tijdens de huisbezoeken en tevreden waren met de keuze die ze gemaakt hadden.

Kortom, mantelluisteren is een fantastisch initiatief om op een eenvoudige manier de betekenis van mantelzorg onder de loep te nemen.

- geschreven door mantelzorger Carine Gilissen

beleving      0 reacties       08 maart 2018

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties