Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Recepten om beter voor jezelf te zorgen

Iedereen beaamt hoe moeilijk en belastend mantelzorg wel is. En hoe belangrijk dat een mantelzorger ook goed voor zichzelf zorgt. Maar hoe doe je dat: goed voor jezelf zorgen als je overbevraagd bent? In het boekje Klein geluk voor de mantelzorger vind je hiervoor tal van recepten.

Klein geluk voor de mantelzorger werd geschreven door Maria Grijpma en Inge Jager. Maria werkt in de gezondheidszorg en is op dit moment palliatief thuisverpleegkundige. Inge geeft trainingen en workshops rond communicatie en persoonlijke effectiviteit. Maria en Inge zijn zelf ook mantelzorger en weten als geen ander hoe belangrijk het is goed voor jezelf te zorgen om het zelf vol te houden.

Daarom schreven zij, speciaal voor mantelzorgers het boek: Klein geluk voor de mantelzorger. Maria: “Als palliatief thuisverpleegkundige begeleid ik stervende mensen en hun familie. Dat is zeer intens maar ook zeer echt. Het is ook weg van de drukte en het gejakker van alledag. Al mijn aandacht en zorgen gaan naar één persoon en zijn familie. Dat is precies hoe we ook dit boek hebben geschreven: met aandacht voor de kleine dingen, die echt het verschil maken."

"Toegegeven: ik heb dat ook moeten leren. Als je jong bent wil je vanuit je grote idealen de wereld veranderen. En daar is natuurlijk niets mis mee, maar gaandeweg heb ik ontdekt dat wanneer ik mijn eigen simpele natuur durf te omhelzen en helemaal in het moment durf te zijn, er dan magie ontstaat. Die magie hebben we ook in het boek proberen te vatten, zonder zweverig te zijn, maar wel aan de hand van heel duidelijke recepten, bijna zoals een kookboek.”

Vaardigheden

“Het heeft me altijd bezig gehouden hoe je beter voor je zelf zou kunnen zorgen. Mantelzorgers zorgen zeer goed voor een ander, maar behandelen zichzelf vaak heel slecht. Begrijpelijk ook: zij worden als het ware in de zorg gezogen, eerst geleidelijk aan tot zij er soms tot over de oren in zitten. De zorg is zo omvattend dat er voor niets anders tijd overblijft. Niet voor ontspanning en sociale contacten en zeker niet voor zichzelf. Iets doen voor een ander maakt gelukkig, leert onderzoek. Mantelzorg geeft dan ook veel voldoening. Maar als je door de zorg te veel belast wordt en helemaal opgaat in het zorgen voor, dan kan het stevig mis gaan."

"En dus is het zaak tijdig in te grijpen door ook af en toe goed voor jezelf te zorgen. Dat kan aan de hand van de recepten in ons boek: heel eenvoudige concrete tips, die weinig tijd vragen, maar heel effectief zijn. Dat is belangrijk, want mantelzorgers hebben niet veel tijd.”

Bewust bekwaam

“Ons concept slaat geweldig aan: in nog geen vijf maanden verkochten we vijfduizend exemplaren van het boek. Het is dan ook zeer mooi en uitnodigend uitgegeven. De grootse verdienste van het boek is echter dat het mantelzorgers helpt bewust bekwaam te worden. Het zit namelijk zo: mantelzorgers nemen vaak de zorg op zonder daar veel bij na te denken, zonder ook bekwaam te zijn in het zorgen. Ze zijn als het ware onbewust onbekwaam. Onbekwaam betekent hier: niet getraind of goed voorbereid. Met ons boek reiken we hen hulpmiddelen aan om de zorg beter aan te kunnen en op die manier maken we hen bewust bekwaam."

"Dat doen we zonder belerend te zijn, gewoon door heel praktische recepten aan te reiken die gegroeid zijn uit onze ervaring en deze van andere mantelzorgers. We gaan steeds uit van de vraag: waaraan heeft een mantelzorger behoefte? Aan rust, ontspanning, steun, energie, inzicht, vrolijkheid, contact? Dit zijn dan ook de zeven categorieën met behoeften die je terugvindt in het boek. Je zoekt dan deze categorie die overeenkomt met je behoefte van het moment. En in die categorie kies je een voor jou aantrekkelijk recept, dat je vervolgens stap voor stap volgt."

"Ieder recept is op dezelfde wijze opgebouwd: er is steeds duiding wat de mogelijke redenen kunnen zijn waarom je een bepaalde behoefte ervaart. Vervolgens krijg je tips wat je in dat geval zelf kan doen en hoeveel tijd dit in beslag zal nemen. Getuigenissen van mantelzorgers die het recept toepasten maken het meteen heel concreet. En tenslotte lees je waar je meer informatie kan vinden op het internet of in een aantal boeken."

"Het is geen boek dat je van het begin naar het einde moet lezen. Je pikt er gewoon die dingen uit die op een bepaald moment het beste aansluiten bij hoe je je voelt. Dat kan voor iedereen verschillend zijn: wat voor de ene mantelzorger werkt, doet dat misschien niet bij een ander. Maar voor iedereen zijn er zeker voldoende recepten.”

Workshops

“Soms kregen mantelzorgers te horen ‘jullie hebben makkelijk praten, maar als je 24/7 voor een demente partner moet zorgen is het niet zo vanzelfsprekend om jullie recepten toe te passen. Dat bracht ons op de idee om ook voor mantelzorgers workshops te geven. Deze workshops starten met de bewustmaking dat het absoluut nodig is als mantelzorger ook voor je zelf te zorgen. Vervolgens laten we de deelnemers onder elkaar uitwisselen hoe zij dat aanpakken in hun concrete situatie. En dan merk je dat ze de oplossingen van andere mantelzorgers wel geloofwaardig vinden. Dat is meteen ook de opening om de recepten uit het boek toch eens uit te proberen."

Klein geluk voor de mantelzorger
Maria Grijpma en Inge Jager
Uitgeverij Ankh Hermes
192 blz. – 17,50 euro

Dit artikel verscheen in Samana magazine - juni 2017.

beleving      0 reacties       12 juli 2017

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties