Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorg vanuit jeugdig perspectief

Enkele jaren geleden publiceerde Kind en Samenleving vzw een belevingsonderzoek over het perspectief van jonge mantelzorgers. Daarin lieten ze jonge mantelzorgers – een groep die niet vaak in beeld komt – aan het woord. Hoe beleven zij hun zorgtaak? En hoe beïnvloedt dat hun dagelijks leven? 

De kinderen die deelnamen aan het onderzoek wilden zo vooroordelen tegengaan, kennis over dit soort jongeren verbreden, anderen in dezelfde situatie helpen en de kans grijpen om hun verhaal te vertellen. Dat deze zaken hun drijven om mee te werken, geeft meteen weer dat het thema’s zijn waar jonge mantelzorgers mee worstelen. 

Een groeiend besef
Veel kinderen en jongeren zien hun behoevende ouder stap voor stap afhankelijker worden. Omgaan met nieuwe en voortdurende confrontaties is niet gemakkelijk. Sommigen gaan actief op zoek naar informatie, anderen passief of proberen het thema net bewust te vermijden. Ben je zelf een jonge mantelzorger? Probeer dan aan te voelen waar jij je het best bij voelt. Hopen dat alles weer goedkomt, is vaak tevergeefs. De situatie proberen aanvaarden is het beste wat je kan doen. 

Het dagelijks leven
In vergelijking met leeftijdsgenoten helpen deze jonge mantelzorgers vaker in het huishouden. Ze voelen zich ook meer verantwoordelijk voor broers en zussen. Natuurlijk hebben ze niet altijd evenveel zin in deze extra taken en soms aanvaardt de ouder de (spontane) zorg niet: situaties waarin wel eens wat wrijving kan ontstaan.

Verschillende ondervraagden gaven aan genoeg tijd te hebben voor schoolwerk, maar dat was niet bij iedereen zo. Sommigen kunnen zich moeilijk concentreren tijdens de les omdat ze zich zorgen maken of kregen niet al hun huiswerk rond omdat ze bijvoorbeeld mee boodschappen gingen doen. De zorgtaak heeft ook vaak invloed op hun vrije tijd. Die is beperkter omdat ze tijdens die tijd extra verantwoordelijkheden opnemen. 

Tips van en voor jonge mantelzorgers

- Hou moed

- Geniet van elke dag

- Blijf rustig

- Praat erover

- Maak je niet té veel zorgen

- Hou je hoofd recht

- Besef dat je niet de enige bent

- Zorg voor ontspanning

- Leer ervan

- Laat je niet doen door anderen


Lees het volledige onderzoek hier. Getuigenissen in de vorm van quotes geven heel duidelijk weer hoe verschillende kinderen, tieners en jongeren de mantelzorgtaak ervaren in verschillende opzichten. Ben je ook jonge mantelzorger? Goed bezig! Vertel zeker in de reacties hoe jij dat ervaart. 


Bron: Jonge mantelzorgers? Kinderen van ouders met een chronische ziekte of handicap, Een belevingsonderzoek uit 2013 geleid door Hilde Lauwers, onderzoeker bij Kind & Samenleving.

beleving      0 reacties       23 oktober 2020

Diabetes onder de loep

14 november was het Wereld Diabetesdag. Maar wat houdt die ziekte nu juist in? Welke misverstanden bestaan er en hoe …

gezondheid      0 reacties

Gratis online cursussen

Veerkracht is enorm belangrijk, zeker voor mantelzorgers. Daarom organiseert Samana online infosessies om jouw veerkracht te versterken. Het enige wat je …

vrije tijd      0 reacties