Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Logeren in woonzorgcentrum: jullie zijn voor

Vorige week vroegen we wat jullie ervan vinden dat mantelzorgers in woonzorgcentra mogen logeren om hun eigen en andere zorgbehoevenden te helpen en zo onder andere de werkdruk van het personeel te verlichten. Ma-zo deelt graag enkele reacties.

Deze mogelijkheid kadert binnen de huidige coronamaatregelen die ingingen vanaf 26 oktober 2020. Wat blijkt? Het voorstel werd bij jullie positief onthaald. 

Francois: “Tijdens de eerste lockdown wou ik al tijdelijk inwonen bij mijn zorgbehoevende. Ik vind dit dus zeker een goed idee.”

Nathalie: “Ik zou dat heel graag doen, maar het is niet evident voor een werkende mantelzorger. Zelf woon ik 120 kilometer van het woonzorgcentrum, dat maakt op bezoek gaan ook al niet zo gemakkelijk.”

Karin: “Mijn moeder woont nog bij mij. Zij is 85, ik 61. Ik zit in een bevoorrechte situatie: mijn moeder is een aangenaam en makkelijk persoon om mee samen te wonen en mijn huis biedt voldoende plaats. Daarbovenop staat ook de rest van mijn gezin achter de zorgtaak. Voor mantelzorgers waarvan de zorgbehoevende in een woonzorgcentrum verblijft, vind ik dit een fantastisch idee. Niet alleen omdat het de werkdruk in het wzc zou verlichten en de levenskwaliteit van de bewoners zou verbeteren, maar ook omdat de mantelzorger zelf niet in de afschuwelijke situatie zou terechtkomen die we hebben gezien tijdens de eerste lockdown. Vanuit mijn professionele situatie − ik ben notaris − heb ik de laatste maanden al te veel triestige verhalen gehoord van mensen die hun ouder in het wzc altijd veel nabijheid gaven en toch moesten meemaken dat die ouder in totale eenzaamheid stierf. Zoiets zou niet meer mogen gebeuren.”

Marianne: “Goed idee! Kon dat ook maar tijdens de eerste lockdown … Ik had graag een handje toegestoken om mijn mama te vergezellen. Nu is ze er niet meer …”

Sylvain: “Zeker een goed idee, maar veel mantelzorgers hebben het zo al zwaar genoeg. Misschien kunnen ze hier beter vrijwilligers voor vragen?”

Maureen: “Ik werk zelf in een woonzorgcenturm en ben ook mantelzorger van mijn moeder. Zij verblijft niet in een wzc, maar als dat wel zo zou zijn, zou ik er niet gaan overnachten. Dat lukt niet omwille van mijn thuissituatie. Ik zou overdag wel willen helpen of haar thuis verzorgen zolang dat nodig is. Ik ben een beetje bang dat er chaos zou ontstaan als er te veel mantelzorgers in het wzc komen logeren. De kans op besmettingen stijgt zo ook natuurlijk. Als er te veel personeelsleden uitvallen, zou ik dus niet gaan overnachten in het wzc, maar zorgverlof opnemen en mijn moeder thuis verzorgen.”

Rit: “Mijn vader van 87 woont nog steeds zelfstandig. Minimaal vijf van de zeven dagen ben ik bij hem. Ik ben 60 ondertussen. Op zich vind ik het best een goed idee dat mantelzorgers zich voor meerdere personen kunnen inzetten om het zorgpersoneel wat te ontlasten. En heel zeker zal dat de leefkwaliteit verhogen in zo'n wzc. Voor mij is het zeker niet aan de orde omdat ik uiteraard graag mijn vader zo veilig mogelijk houdt en dus de risico's op besmetting uit de weg ga. Als mijn vader in een wzc zou zitten en besmet zou zijn, dan was ik daar beslist wel te vinden. Maar ik ben nog steeds beroepsactief − ik ben leerkracht − en zou dus ook niet in de mogelijkheid zijn om dat te doen.”

Veerle: “Ik ben 59 en zorg voor mijn 88-jarige moeder. Ze is bijna blind en kan zeer moeilijk stappen. De zorg valt me redelijk zwaar, zeker omdat ik ook een gehandicapte zoon heb van 28 jaar. Die krijgt nu gelukkig een persoonsvolgend budget. Of ik het een goed idee vind dat mantelzorgers in woonzorgcentra mogen logeren? Jazeker! Ik denk dat dat zeker positief kan zijn voor de zorgbehoevende. Al ben ik wel blij dat mijn moeder nog gewoon bij mij woont, onze babbeltjes doen me goed. Dat ik er alleen voor sta maakt het in coronatijden wel extra moeilijk. Ik voel me enorm eenzaam. De berichtjes van Samana apprecieer ik dan ook enorm.”

Ben jij het eens met deze mantelzorgers? Laat het weten in de reacties! 

beleving      1 reactie       12 november 2020
Christine V. liet reactie achter

Ik denk dat er toch nog wat misverstand is over wat dit juist inhoudt. Je wordt dan een tijdelijke bewoner van een wzc en valt daardoor onder dezelfde regelgeving van het desbetreffende wzc waardoor je in veel gevallen niet langer kan gaan en staan waar je wil, en slecht beperkt bezoek mag ontvangen. Dit lijkt me enkel een goede zaak als je een partner in het wzc hebt of zelf wat extra ondersteuning of gezelschap nodig hebt.

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties