Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Wat is de toekomstige woonsituatie van jouw dierbare?

Heb je al eens nagedacht over waar jouw dierbare later, wanneer de zorgbehoevendheid te groot wordt, gaat wonen? Onderzoekers van hogeschool UCLL en verpleegkundigen Katrien Peeters en Liesbet Van Vlasselaer hebben jouw hulp nodig. Ze doen een onderzoek naar de ‘toekomstige thuis’ en zijn hiervoor op zoek naar ouderen en mantelzorgers. Ze willen nagaan hoe gesprekken over de toekomst eruit zien.

Uit onderzoek blijkt dat ouderen en hun naasten of mantelzorger(s) vaak afwachten om over de toekomst te spreken. Belangrijke zaken blijven dan onbesproken. Willen ze naar een woonzorgcentrum of het liefst thuisblijven? Wat als de zorg te groot wordt? Dikwijls blijkt een ziekenhuisopname of een overbelaste mantelzorger de druppel die maakt dat een verhuis onvermijdbaar wordt. En dat is niet zonder gevolgen. Dikwijls resulteert dat in:

  • een moeilijke aanpassing aan de nieuwe woonomgeving
  • naasten/mantelzorgers die achterblijven met schuldgevoelens

Een beter geïnformeerde beslissing komt elke partij te goede. Daar willen Katrien en Liesbet jou bij helpen en daarom hebben ze ook jouw mening nodig. Ze zijn op zoek naar ouderen en hun mantelzorger(s), die idealiter in Limburg, Vlaams-Brabant of de Kempen wonen, om focusgesprekken mee te houden. Op die manier willen ze de noden en behoeften van ouderen en mantelzorgers in kaart brengen.

Heb je zelf interesse of ken je iemand die geïnteresseerd zou kunnen zijn?

Contacteer de onderzoekers via:

Meer informatie over het onderzoek vind je hier.

belangen      0 reacties       10 december 2021

Tips bij hulp vragen

Vroeg of laat moet iedereen wel eens om hulp vragen. Niemand kan of weet alles. En mantelzorgers hebben vaak al …

beleving      0 reacties

Boekentip: Me-time, journal voor mantelzorgers

Hilde Vandebroek is mantelzorger voor haar ouders. Uit eigen ervaring weet ze dat mantelzorgers nood hebben aan ondersteuning om de …

vrije tijd      0 reacties