Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorgers ontgoocheld over afschaffen premie in Heist op den Berg

Het OCMW van Heist is sinds begin dit jaar gestopt met het uitkeren van een premie voor mantelzorgers. Een beslissing die teruggedraaid moet worden, vinden ze bij CM en Ziekenzorg.

Daarom wordt er een petitie georganiseerd.

De mantelzorgpremie wordt uitgekeerd aan mensen die voor een zorgbehoevende persoon in hun thuisomgeving zorgen. Op die manier kunnen ze langer thuisblijven en kan professionele opvang van bijvoorbeeld een rusthuis uitgesteld worden. Het gaat per aanvrager om 30 euro per maand, ofwel 360 euro per jaar. In Heist kregen ongeveer 420 mensen de premie, een kostprijs van ruim 150.000 euro per jaar.

"De toelage betekende een steuntje in de rug van al die mensen. Mantelzorgers hebben vaak extra kosten door de zorg die zij op zich nemen. Of ze missen er bepaalde inkomsten door. En het was gewoon ook een sterk teken van waardering. Dat er in tijden van besparingen net bij die mensen geld gezocht wordt, vinden we verkeerd. De mantelzorgers zijn ontgoocheld", zeggen Dirk Ceulemans en Louis Willemse.

"We hopen door het opstarten van een petitie dat we het bestuur nog op andere gedachten kunnen brengen. De initiatiefnemers willen ook een alternatief aanbieden. "We kunnen niet gewoon eisen dat ze meer uitgeven. Er moet op iets bespaard worden. Daarom stellen we voor dat de gemeente minder uitgeeft aan feesten zoals de nieuwjaarsreceptie”.

belangen      0 reacties       18 juni 2014

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties