Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Kan een dementiehond iets voor jou betekenen?

Misschien heb je al eens gehoord van dementiehonden. In andere landen worden ze al ingezet om personen met een geheugenstoornis te ondersteunen in het dagelijks leven. Om te bekijken of deze honden ook hier iets kunnen betekenen, loopt er een onderzoek waarin jouw mening veel waard is.

Dementiehonden worden in Australië, Schotland en Zweden sinds enkele jaren voltijds thuis ingezet bij ouderen waarbij een van de partners beginnende dementie of een milde geheugenstoornis heeft. De hond biedt er ondersteuning op vlak van de dagelijkse routine zoals opstaan en gaan slapen, eten, inname van medicatie, lichaamsbeweging, deelnemen aan activiteiten ... Bijkomend kan een dementiehond ervoor zorgen dat mantelzorgers zich minder zorgen maken en de zorg als minder belastend ervaren. 

Om te onderzoeken of dit soort honden ook bij ons een meerwaarde kunnen zijn op vlak van sociaal contact, emotionele verankering, lichaamsbeweging en dagelijkse routine, voeren drie studenten van de Arteveldehogeschool te Gent samen met Hachiko VZW een onderzoek uit. 

Ben jij mantelzorger van iemand met beginnende dementie of een milde geheugenstoornis? En heb je voeling met en interesse in honden? Neem dan zeker deel aan deze enquête. Met tien minuutjes van jouw tijd kunnen de onderzoekers een beeld schetsen van de nood aan en interesse voor thuiswonende dementiehonden. Bedankt!

belangen      0 reacties       18 maart 2021

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties