Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Meer pensioenrechten voor mantelzorgers?

Vicepremier Kris Peeters pleit ervoor om de pensioenrechten van mantelzorgers op te waarderen, "zodat ze met een gerust hart voor hun zieke kind of familielid kunnen zorgen."

Oeps, per ongeluk!

Enige tijd geleden was er heel wat commotie rond een beslissing van de regering waarbij werkloze mantelzorgers werden getroffen. Werkloze mantelzorgers kregen een vrijstelling van de verplichting om te solliciteren als ze konden aantonen dat ze mantelzorger waren. De regering Michel schafte die vrijstelling af, maar zette dat - na vele furieuze reacties - terug recht.

Minister Peeters stelt nu voor dat mantelzorgers tijdens hun vrijstelling hun pensioenrechten verder moeten kunnen opbouwen. Voor het merendeel van de mantelzorgers is dat nu niet het geval, waardoor ze op het einde van hun carrière minder pensioen zullen krijgen.

Peeters' redenering: "Het belang van mantelzorg zal in de toekomst alleen maar toenemen. We moeten mantelzorgers dan ook waarderen en alles wat hun toewijding kan hinderen - zoals het niet opbouwen van pensioenrechten - moeten we uit de wereld helpen."

Tegen eind mei zouden er concrete voorstellen op tafel moeten liggen. Peeters denkt onder meer aan de gelijkstelling van pensioenen tijdens de mantelzorg of een pensioenbonus.

Voor- en tegenstanders

De Gezinsbond juicht de plannen alvast toe. Ook de coalitiepartners zijn niet per se tegen.
N-VA daarentegen reageert kregelig: "Het geld komt niet uit de hemel gevallen. Als we geld uittrekken voor de pensioenen van mantelzorgers, moeten we ergens anders gaan knippen." Zij vinden het een voorbarig voorstel van de vicepremier.

Benieuwd wat er eind mei uit de bus komt!

Als je meer wil vernemen over tegemoetkomingen voor mantelzorg, kijk dan even op http://www.ma-zo.be/mazopedia/tegemoetkomingen!

Bron: Het Nieuwsblad - 15 april 2015

actua      0 reacties       15 april 2015

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties