Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Kris Peeters komt terug op beslissing

De nieuwe besparingsmaatregel van de regering, waardoor werkloze mantelzorgers de vrijstelling om werk te zoeken en de bijhorende uitkering verliezen, stuit op heel veel kritiek: "Het viseren van mantelzorgers onder werklozen is een afschuwelijke misser van deze regering waarmee deze regering op een pijnlijk dieptepunt is beland", zeggen critici.

Er wordt gesproken van 'een harde achtervolging op werkloze mantelzorgers die hun zieke kind of hun stervende ouder in de steek zouden moeten laten', zelfs van ‘een heksenjacht om nog enkele euro's los te weken bij deze al zwakke groep’. Zelfs bij fans van de hardere aanpak klinkt de kritiek dat het crisisbeleid evenwicht mist.

Politicoloog Carl Devos (UGent) : "Deze regering moet blijkbaar een geweten worden geschopt. Om de begrotingscijfers te doen kloppen, wordt zelfs het beetje respect dat de overheid voor de verzwakte groep van werkloze mantelzorgers had, weggesaneerd. Wat opvalt, is de onderliggende teneur van deze en andere maatregelen tegen werkloosheid. De ijver waarmee men achter werklozen aan gaat, lijkt soms op een harde achtervolging."

Bea Cantillon, directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck aan de UA: “De zoektocht om de tewerkstellingsgraad te verhogen zorgt voor een versterking van het wij-zij-gevoel: wij; de hardwerkende Vlamingen, tegenover zij; de werklozen. Naarmate de groep werklozen kleiner wordt, wordt die tegenstelling tussen wij en zij alleen maar groter. Dan is het moeilijk om de solidariteit nog te handhaven. Deze maatregel tegen mantelzorgers is een pijnlijke fout, een afschuwelijke misser van deze regering, een heksenjacht."

Na de storm van protesten laat Minister van Werk Kris Peeters weten dat hij de vrijstelling voor mantelzorgers toch wil behouden. Hij bevestigt dat hij de regering een nieuwe regeling zal voorleggen. Die zal een 'vrijstelling van beschikbaarheid omwille van mantelzorg' toekennen aan werklozen, als die echt als mantelzorger optreden voor een zwaar ziek familielid of kind.

Ziekenzorg CM en Ma-zo zijn benieuwd naar het uiteindelijke besluit van de regering.

Bron: De Standaard – 21-02-2015 en De Morgen – 23-02-2015.

 

actua      0 reacties       24 februari 2015

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties