Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Ernstige psychische stoornissen: het perspectief van mantelzorgers

LUCAS, het Centrum voor zorgonderzoek en consultancy van KU Leuven, onderzoekt momenteel in samenwerking met EUFAMI het perspectief van mantelzorgers van personen met ernstige psychische problemen in 25 Westerse landen.

Naar aanleiding van de World Mental Health Day: Living with Shizophrenia (10 oktober) werden voor 7 landen de eerste resultaten voor mantelzorgers van mensen met schizofrenie voorgesteld.
Daaruit bleek onder andere dat 72% van de mantelzorgers de enige of voornaamste mantelzorger is, dat gemiddeld 23 uur per week aan mantelzorg wordt besteed, dat 1/3 van de mantelzorgers zich depressief voelt, dat mantelzorg verlenen ook financiële gevolgen heeft en dat bijna de helft van de mantelzorgers ontevreden is over de relatie met professionele zorgverstrekkers. Het globale rapport wordt in maart 2015 afgewerkt.

actua      2 reacties       24 oktober 2014
Peter D. liet reactie achter

Gemiddeld 23 uur per week aan mantelzorg besteden? Ik denk dat het in de praktijk wel wat meer uren zijn. Je bent full time bezorgd als mantelzorger.

Lies S. liet reactie achter

Goed dat er eindelijk in België meer onderzoek is naar de belasting van mantelzorgers. Beter laat dan nooit!

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties