Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Dementie verdrievoudigt tegen 2050

Dementie wordt een probleem dat nauwelijks is te overzien. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal het aantal dementerenden tegen 2050 verdrievoudigen. Op dit moment lijden wereldwijd 47,5 miljoen mensen aan de ziekte. In 2050 zullen dat er 135,5 miljoen zijn.

Voor België schatten we het aantal patiënten momenteel op 350.000. Tegen 2050 zal dat aantal verdubbeld zijn. Dat komt vooral door de vergrijzing. De meeste aangroei van de ziekte is bij patiënten die ouder zijn dan 80. Bij bejaarden boven de 90 lijdt één op de drie eraan.

Alzheimeronderzoekster Christine Van Broeckhoven pleit nog eens voor meer investeringen in het onderzoek naar de ziekte: “Het probleem is nauwelijks te onderschatten. Er komt een tsunami op ons af, dementie is de kanker van de 21ste eeuw. Ik voorspel dat dementie uiteindelijk het failliet van de sociale zekerheid zal betekenen. De verzorging van demente bejaarden zal onbetaalbaar worden. Om dat te voorkomen is het van immens belang dat er nú wordt geïnvesteerd in meer onderzoek naar de ziekte”.
 
Bron: Het Nieuwsblad – 17-03-2015

actua      0 reacties       17 maart 2015

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties