Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

5 tips ten tijde van het coronavirus

Nu het coronavirus ons land in zijn greep houdt, zitten de meesten onder ons thuis om de verspreiding van het virus te beperken. Verveling en eenzaamheid steken daardoor de kop op. Hoe zorg je ervoor dat zowel jij als je zorgbehoevende hier zo weinig mogelijk last van ondervinden? 

Personen die zorgbehoevend zijn, zijn meer kwetsbaar dan anderen. Ze hebben vaak al een mooie leeftijd bereikt en/of hebben een ziekte waardoor ze tot de risicogroep van het coronavirus behoren. Zo veel mogelijk contact vermijden is dus de boodschap. Volgende tips kunnen helpen om de tijd in quarantaine zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

1. Digitaal contact
Leve de technologie. Bellen, chatten, videogesprekken … Gelukkig zijn er vandaag heel wat mogelijkheden om contact te houden zonder fysiek af te spreken. Je kan ook samen een online spelletje spelen of leuke foto’s naar elkaar chatten.

Het is nu, meer dan ooit, belangrijk dat mantelzorgers elkaar een hart onder de riem steken. Ook dat kan digitaal. Lees hier getuigenissen van andere mantelzorgers en deel je eigen vraag of verhaal op ons forum.

2. Maak gebruik van initiatieven
Behoor je zelf ook tot de risicogroep? Er zijn heel wat mensen die je graag uit de nood helpen door taken – zoals naar de supermarkt gaan – voor jou uit te voeren. Aarzel niet om gebruik te maken van de initiatieven of om hulp te vragen!

Ook de Samana Boodschappenlijn komt deze periode extra goed van pas. Bel 0800 95 001 op weekdagen tussen 10 en 12 uur of stuur een mailtje naar boodschappenlijn@samana.be voor meer info. Dankzij deze boodschappendienst krijg je je aankopen dezelfde dag nog aan huis. Superhandig.

3. Trek de gezonde buitenlucht in
Activiteiten in groep zijn verboden, maar wandelen met twee personen is momenteel wel nog toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Wandel in de buurt van jullie woonst en hou altijd voldoende afstand van elkaar.

4. Kijk vooruit 
Wanneer de coronamaatregelen ingetrokken worden, weten we niet. Maar op een dag zullen we allemaal ons dagelijks leven weer opnemen. Bedenk samen een lijstje met leuke activiteiten die jullie later samen kunnen doen. Zo staat er iets leuks op de agenda om naar uit te kijken!

5. Informeer elkaar
Misschien is je zorgbehoevende niet in staat om met een nuchtere blik naar de situatie te kijken. Breng hem of haar zo goed mogelijk op de hoogte van de omstandigheden en leg alles zo helder mogelijk uit. Zolang iedereen de maatregelen van de overheid goed opvolgt, is er geen reden tot paniek. Het is dan ook allesbehalve de bedoeling stress- of angstgevoelens op te wekken. Meer info over de specifieke richtlijnen van de overheid? Neem dan hier een kijkje!

Daarbovenop blijft het natuurlijk belangrijk om een goede hygiëne te onderhouden. Zorg ervoor dat jullie beiden je handen regelmatig wassen en geef zaken die vaak aangeraakt worden – zoals deurklinken en telefoons – ook eens een poetsbeurt.

Zit je als mantelzorger nog met vragen omtrent de huidige coronasituatie? Bel Samana’s mantelzorgtelefoon op het nummer 078 15 50 20. Dat kan elke werkdag van 10 tot 12 en 13 tot 16 uur. Er zit een luisterend oor voor je klaar.

actua      0 reacties       19 maart 2020

Mantelzorger van de week: Roger Van Turnhout

Het helpen van andere mensen is superbelangrijk voor Roger. Want naast mantelzorger is Roger ook vrijwilliger. Aan engagement zeker geen …

mantelzorger van de week      4 reacties

Nieuwe regels omtrent mantelzorgverlof

De combinatie werk en mantelzorg is niet altijd eenvoudig. Sinds een jaar kan je als werknemer mantelzorgverlof opnemen. Maar het …

actua      0 reacties