Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Dementie neemt alsmaar toe

De Nederlandse kranten stonden er vorige week vol van: dementie heeft longkanker ingehaald als belangrijkste doodsoorzaak. 'Hoe meer de vergrijzing zich doorzet, hoe meer mensen met dementie we zullen zien', zegt Christine Van Broeckhoven (UA).

Net als in Nederland is ook in Vlaanderen dementie aan een opmars bezig. Naar schatting 100 000 Vlamingen lijden aan de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. Tegen 2050 zou dat aantal nog verdubbelen. Gemiddeld leeft een patiënt nog acht tot tien jaar nadat de symptomen de kop opsteken, al zijn er grote individuele verschillen. 'Maar het klopt niet dat ze uiteindelijk door dementie overlijden', zegt alzheimerspecialiste Christine Van Broeckhoven. 'Je sterft niet door dementie, wel mét dementie. Logisch, want dementie is in hoofdzaak een ouderdomsziekte, en dus neemt het aantal gevallen toe naarmate de vergrijzing zich doorzet.' Hoe ouder je wordt, hoe groter het risico dat je dementie krijgt. Bij 95-plussers lijdt 1 op de 2 vrouwen en 2 op de 3 mannen eraan.

'Dementie richt schade aan in de hersenen en kan daardoor al onze autonome functies treffen', legt Van Broeckhoven uit. 'Zo kunnen patiënten slikproblemen krijgen, waardoor ze niet meer voldoende eten en drinken binnenkrijgen. Eigenlijk komt het erop neer dat dementie het verouderingsproces versnelt. Mensen met dementie overlijden vaak om dezelfde reden als andere 80- of 90-plussers. Door hart- of nierfalen, bijvoorbeeld, of doordat ze niet sterk genoeg meer zijn om een zware luchtweginfectie te boven te komen. De ene dokter schrijft dementie op de overlijdensverklaring, terwijl de andere eerder geneigd zal zijn om hartfalen of longontsteking als doodsoorzaak op te geven'.

Het aantal mensen met dementie zal in de toekomst blijven groeien en daarmee ook de sterfgevallen die met de ziekte verband houden. Al is er ook hoop. Uit onderzoek is gebleken dat de nieuwere generaties bejaarden minder vaak dementie krijgen, of dat de ziekte zich bij hen trager ontwikkelt doordat ze gezonder eten en meer bewegen.

Bron : Knack – 15-07-2015

medisch      0 reacties       16 juli 2015

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties