Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

24 juni 2015 - 14:49
Ferre W. plaatste een vraag

Wie heeft recht op de Tegemoetkoming voor Hulp aan Bejaarden

Mijn moeder is dementerend. Zij heeft een pensioen van de openbare dienst en is ook erkend door de Zorgverzekering. Heeft zij ook recht op de Tegemoetkoming voor Hulp aan Bejaarden?


5
29 juni 2015 - 09:30
Mieke . liet reactie achter

Dag Ferre, ik denk dat je hier al heel wat informatie zal terugvinden: http://www.handicap.fgov.be/nl/tegemoetkomingen/tegemoetkoming-voor-hulp-aan-bejaarden

08 juli 2015 - 12:36
Marc D. liet reactie achter

Ferre,
De THAB is inderdaad nog steeds onvoldoende gekend door 65-plussers en hun omgeving, waardoor zij vaak dit recht blijven mislopen.
Sinds kort is er een bijkomend voordeel aan de THAB verbonden, nl. een gratis abonnement bij vervoersmaatschappij De Lijn. Dit is belangrijk omdat vanaf 1 september de 65-plussers niet meer gratis rijden met bus, tram en metro in Vlaanderen.

Bij handicap.fgov.be vind je inderdaad een pdf-brochure met alle informatie over THAB.

30 juni 2017 - 15:07
Christiane Z. liet reactie achter

Dag Ferre, wij hebben dit voor onze ouders aangevraagd via het OCMW. Er komt dan iemand op afspraak bij je moeder aan huis om de test af te leggen rond haar zelfredzaamheid. Het is best dat er iemand van de familie bij zit. Na de test wordt je wel verteld of je moeder in aanmerking komt voor de vergoeding of niet, het hangt af van de score. Let op: om de financiële voordelen te genieten mag je de laatste 10 jaren geen onroerend goed hebben verkocht. Maar er zijn nog andere voordelen waarvan je ook kan genieten: korting bij verschillende instanties zoals oa bij de telefoonprovider, mijn moeder kreeg een kaart voor kosteloze begeleider op bus of trein,... een parkeerkaart voor mindervaliden,...
De eerste toekenning is voor 2 maanden en daarna komt men opnieuw langs voor een test. Als de score nog hetzelfde is of slechter dan krijg je de goedkeuring voor langere tijd. Moest je moeder naar een bejaardenhuis dan blijft ze deze tegemoetkoming ontvangen. Wordt haar woning verkocht dan verlies je deze uitkering.
Doe zeker een aanvraag! Veel succes!

10 augustus 2017 - 09:41
peter v. liet reactie achter

Dag Mieke, ik ben op zoek naar een site waar ik allerhande info vind omtrent het financiële aspect van mantelzorg. ik heb een inwonende ouder waarvoor ik mantelzorg verleen. waar hebben wij recht op, zoals vermindering kosten electr, tel end wat voor premies bestaan er daarvoor en waar vraag ik die aan?
De link werkt niet?http://www.handicap.fgov.be/nl/tegemoetkomingen/tegemoetkoming-voor-hulp-aan-bejaarden

10 augustus 2017 - 15:45
Mieke . liet reactie achter

Dag Peter,

Ik kan je alvast doorverwijzen naar deze pagina in onze Ma-zopedia: https://www.ma-zo.be/mazopedia/algemeen/. En hier staat iets specifieker over een maximumtarief voor gas en elektriciteit: https://www.ma-zo.be/mazopedia/andere-voorzieningen-voor-zorgbehoevende-personen/. Het blijft natuurlijk altijd vrij algemeen, omdat elke situatie heel verschillend is. Zo is het afhankelijk van de gemeente waarin je woont of je al dan niet recht hebt op een mantelzorgpremie. Een online overzicht van waar je automatisch recht op hebt, is er dus niet echt. Het lijkt me dus verstandig om eens samen te zitten met iemand van de dienst Maatschappelijk Werk van je ziekenfonds. Zij kunnen je meer informatie geven over de voordelen waar je recht op hebt.

Hopelijk heb ik een beetje kunnen helpen.

Groetjes,

Mieke
Groetjes,

Mieke

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie toevoegen. Je kan hier inloggen of hier registreren als je nog geen account hebt.