Na het vaststellen van de ziekte van Alzheimer volgt er, zowel voor de zieke als voor de mantelzorger, een moeilijke weg. Wij geven je drie tips om ermee om te gaan:
1. Maak een plan
In het begin word je overrompeld door vanalles en nog wat. Maar met een goed uitgekiend plan zal dit gevoel snel wegebben. Stel een zorgplan op en verdeel het onder in fases. Hou hierbij niet enkel rekening met de zorg van vandaag, maar ook met de toekomstige zorg. Om een goed plan te kunnen opstellen, moet je eerst voldoende informatie inwinnen. Klop dus aan bij je ziekenfonds, je dokter … en vraag ook raad aan lotgenoten: neem deel aan een praatgroep of infomoment over de ziekte.
De gulden regel bij het maken van een goed plan: hou steeds rekening met de noden en wensen van de zieke, zonder je eigen noden en wensen te verwaarlozen!
2. Schakel hulp in
Vraag hulp aan je omgeving of maak gebruik van diensten, zoals bijvoorbeeld respijtzorg. Vind je het moeilijk om hulp te vragen? Onthoud dan dit: hulp vragen is geen teken van zwakte of van falen! Zowel jij als de zorgbehoevende hebben hier baat bij. Veel mantelzorgers geraken overbelast, maar door hulp te vragen kan je dit voorkomen.
3. Zorg ervoor dat het financiële plaatje klopt
Bij mantelzorg komt er heel wat kijken. Financiële kopzorgen kan je dus maar beter missen. Vooral de medische zorg en eventuele veranderingen aan je woning zorgen ervoor dat de kosten snel oplopen. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de tegemoetkomingen aan mantelzorgers en aan zorgbehoevenden.
Heb je een dringende vraag? Maak dan gebruik van de Mantelzorgtelefoon!
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.